Пореден удар за Боинг: модерният спътник Intelsat-29e претърпя фатална авария

1
78
Добави коментар
redbul80
redbul80

Спътникът Intelsat-29e – илюстрация. Image credit : Intelsat

20 април 2019 г. 14:45 ч.

Светослав Александров. Проблемите за Боинг край нямат! Комуникационният доставчик Интелсат оповести официално, че построеният от аерокосмическия гигант спътник Intelsat-29e, е напълно повреден и работоспособността му не може да бъде възстановена. 

На 7-ми април бе установен горивен теч от Intelsat-29e само три години след извеждането му в геостационарна орбита. Като правило геостационарните спътници се строят с предвиден живот от 15 години и това е абсолютният минимум – очаква се те да са функционални в продължение на поне две десетилетия. 

Скоро след констатацията на горивната авария настъпиха и други проблеми, този път с комуникациите. По-късно комерсиални телескопи откриха, че спътникът не се намирана на правилната му орбитална позиция.

Това е поредният удар за Боинг в рамките на последните няколко седмици. Първо в началото на март самолет на компанията Boeing 737 Max 8 катастрофира след излитането му от Етиопия и всичките 157 души на борда му загинаха. Това бе втората катастрофа на самолет от същата серия в рамките на по-малко от пет месеца. И в двата случая коренът на авариите бе един и същ – проблематичен софтуер.

Скоро след това беше оповестено, че космическият кораб Starliner на Боинг за превоз на астронавти до Международната космическа станция няма да е готов за тестов полет през тази пролет. Сега безпилотният дебют е планиран най-рано за август. Компанията вече изостава драстично от американския си конкурент СпейсЕкс. Космическата фирма на Илон Мъск вече е провела първата си мисия на собствения си космически кораб, а през лятото или най-късно през есента ще започне да извежда астронавти в орбита. 

После вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс оповести, че администрацията на Тръмп иска пилотиран полет до Луната най-късно през 2024 година. За провеждането на полета е нужна ракетата SLS, построена от Боинг, но се оказа, че няма тя да е готова в срок за дебюта си догодина. Пенс отправи сериозно предупреждение, че ако работата не бъде приведена в ред, ще се използват услугите на конкурентна компания – да се разбира ракетата Falcon Heavy на Илон Мъск. 

А сега е загубен високопрофилен спътник. Изглежда, че скандалите около Боинг не престават. Направо е невероятно, че аерокосмическа компания с над стогодишна история бележи такъв спад в качеството на продуктите си и вече изостава от млади американски компании като СпейсЕкс, основани преди по-малко от две десетилетия. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/