Четири принципа на оптимизация на сайт за напреднали (Advanced SEO)

1
177
Добави коментар
elpakk
elpakk

Кога е време за (Advanced SEO)?

Ако пробваме да разгледаме един средностатистически сайт през очилата на Google ще осъзнаем 3 неща:

1) че сайта е направен със средни усилия, като са спестени финансови средства по всички насоки. Дизайнера е ползвал готова тема, обикновено WordPress, който е супер популярен, настройва се лесно, има огромен избор от теми и още по-голяма общност, която да ти помогне ако някъде запецнеш.

2) Сайта е качен обикновено на споделен хостинг, заедно с още 1000 други които си споделят ресурсите и при малко повече посещения или пада, или хостинг компанията ти праща писма да преминеш към по-висок план понеже хабиш повече ресурси. Разработчика на сайта, ако е читав, е спазил повечето препоръки на Google относно бързина, потребителско изживяване, микродата, но повечето работят на принципа „за толкоз пари, толкоз работа“. А както казахме в началото, собственика на сайта е пестелив от към финанси.

3) За SEO не е помислено въобще, но след 6 месеца живот на сайта обикновено собственика пита във facebook групите за “SEO и дигитален маркетинг” за безплатно мнение (обратното на платена професионална консултация) „Колко би струвало оптимизирането на малък бизнес сайт?“ Нямал посещения от органичното търсене на Google и искал да го вдигне, подчертавайки че бизнеса и сайта не са големи и не било рентабилно да се налива твърде голяма сума. Демек как може без пари бизнес сайт да продава стоки и услуги и той да печели?

Нека обобщим до тук, имаме бизнес сайт с :

Евтин споделен хостинг.Готова WP тема (има безплатни много хубави, но има и много брак), базови настройки на всичко.Пари за SEO не са предвидени, ако се потърсят оферти, след като собственика се е убедил че сайта се посещава от него и от негови роднини, се търсят най-евтините SEO услуги (виж регистрация по каталози 2010г. или Fiverr.) и задължително изискване първо място на първа страница в Google, ако може даже над логото, срещу почерпка.Ако бизнес сайта е на български и собственика иска да го преведе на гръцки или английски се търси преводач с най-евтината цена, понеже собственика е много чувствителен ценово (демек google translate превод би бил идеален, но е добре да коригира грешките някой професионален преводач, на който да се плати минимално.)

До тук всичко е ясно и за търсачката, и за специалистите които са направили сайта (уеб дизайнер, програмист (back-end, front-end), SEO експерт, професионален преводач. Единствения който все още не е наясно е собственика на бизнес сайта, но той е случай който няма да го разглеждаме в тази статия.

По интересна е гледната точка на Google, която широко се коментира по уебинари, hangouts, семинари и всевъзможни събирания където срещу билет за участие специалисти разказват истории на публика която слабо разбира материята, но е склонна да вземе сертификата за участие и да го публикува във facebook. Суета.

Нека разгледаме кои са 4 принципа на оптимизация на сайт за напреднали

1: Препоръките на Google не са SEO препоръки

Ако разработчика е свършил и половината работа, сайта ще е видим в търсачката. Има ли сайт който се отваря при изписване на url-а? Има, и това означава че проекта е предоставен. С минуси, плюсове, но действащ. Сайта е създаден, нека последва оптимизацията по него от следващия специалист. И изведнъж възниква терминът “оптимизация за търсачки – SEO”. Собственика е в малък шок, защото мислеше че с изработката на сайта нещата са приключили, но сега научава че трябва някой да работи по видимостта на сайта му за да може той да привлече посетители. След малко ще научи и за Google ads и погледът му ще се премрежи.

Задачата на SEO специалиста е да гарантира, че уебсайтът ще може да се конкурира устойчиво с останалите сайтове в нишата, за органични класации и трафик, за привличане на повече посетители от органичните резултати и за подобряване на онлайн видимостта му (локално и в държавата в която оперира). Без неговата работа сайта колкото и да е красив и лъскав ще има слаба посещаемост и няма да изпълнява функциите за което е бил създаден.

Уловката

Но тук има една уловка, и тя е че когато SEO експерта спре работа по сайта, ще последва спад в органичните класирания и сайта ще възвърне класациите си от преди.

2: Чети между редовете и слушай внимателно

Винаги четете ситния шрифт, или слушайте внимателно препоръките на Джон Мюлер когато споделя мнението си относно неща свързани със света на SEO-то. „Може“ не означава „направи“ или „не прави“. Тълкувателните препоръки на SEO гурутата работят на избирателен принцип, при конкретни условия, за които и се препоръчват, но не са универсална панацея, приложима по еднакъв начин навсякъде.

3: Премахни проблема. Не го скривай

Най-голямата търсачка в наше време Google сменя мнението си често, налага правила по усмотрение, които не важат за всички, фаворитизира определени брандове за сметка на конкуренти, сменя на 180 градуса официалната си позиция и в общи линии прави каквото си поиска. Защото може да си го позволи. Всички останали участници играем в НЕЙНАТА игра, и ние трябва да се съобразяваме. Нека не го забравяме това.

4: Научи работата на търсачката

Или плати на специалист за консултация. Как работи Google? Какво е обхождане и индексиране? Как да помогнем на бота да намери сайта ни и да индексира новото съдържание? Кои са алгоритмите за търсене? Как се постига магическото първо място в резултатите, и защо даден сайт се задържа там? Каква информация съдържа Google search console, Google analytics?

Въпроси на които SEO професионалистите могат да отговорят.

SEO за напреднали

Но за да може да има Advanced SEO трябва да има правилна on page оптимизация на сайта и той да е технически издържан, като са спазени всички препоръки на Google. Следва off page оптимизация (link building) от релевантни, авторитетни и качествени сайтове, следвайки E-A-T (експертиза, авторитет, доверие) и едва тогава може да се премине към етапа на оптимизация със специфични техники за напреднали които да доведат желаният резултат в желаният срок.

За всичко това трябва бюджет, и кадърни хора които са професионалисти в областта си. Без тях нищо няма да се получи.

Преди да се пристъпи по изработката на един сайт трябва собственика да е наясно със ВСИЧКО съпътстващо. Да е подсигурил необходимите средства за поддръжката и доминацията на сайта си в нишата и да е наел екип от професионалисти които да се грижат за него. Другото е реването по форуми и Фейсбук че “не върви, и дали може нещо да се оправи”.

Съвета ми към всеки който иска да направи сайт за да продава стоки и услуги е да е наясно с материята ПРЕДИ да вземе решението. После е късно. Хубаво е да имаш сайт който е лицето на бизнеса ти пред света но той трябва да следва основните правила и да има екип който да го поддържа и развива.