Нормален работен ден на един SEO pro

1
177
Добави коментар
elpakk
elpakk

Трудна ли е работата на един SEO pro?

В България от доста време има хора които се занимават професионално със оптимизация на сайтове. И тук визирам SEO за бизнес сайтове (онлайн магазини и фирмени сайтове). Тези SEO специалисти работят по клиентски проекти в трудни ниши (free, travel, software, flight, hotel) и оптимизират съдържание и бранд който трябва да продава. Те увеличават онлайн видимостта на даден сайт в Интернет пространството и привличат посетители.

Какво работи SEO оптимизатора?

Инвестирайки в себе си

Колко време и ресурси е отделил този човек за да научи как работи алгоритъма на Google и да следи за промените които търсачката налага със всеки ъпдейт? Колко плаща на месец за да ползва правилните инструменти за анализ без които не може?

Ако си мислите двете крайности, че SEO-то е някаква магия или го ползват само спамери и от него няма никаква полза грешите. Както грешите и в случая че за да научи някой как да прави правилна оптимизация на сайтове му са необходими години труд.

Курс по SEO оптимизация

Възможно е със обучение от правилния човек в рамките на ЕДИН месец да се научите как да подходите отговорно към бизнес сайт който продава стоки или услуги, но е необходима нагласа, постоянство и желание за работа с материята. И научавайки следните неща да сте в състояние да извършите правилна SEO оптимизация на сайт която е безконечна. Това е най-трудната част в този занаят. Започваш да работиш по даден проект но не можеш да спреш. Всяко спиране се отразява на сайта, конкуренцията не спи, търсачката променя и усъвършенства постоянно алгоритъма си и ти си в тази спирала която се върти постоянно.

Трябва да продължиш да работиш по сайта за да го поддържаш в top състояние и да си една крачка преди конкурентите.

Какво трябва да знаеш в тази работа?

6 неща през които трябва да минеш и научиш, и които винаги ще срещаш в работата. Без тях не може.

1. Въведение в SEO

Как работи Google. Това е най-голямата търсачка която се използва в България от над 95% от хората.Как тя индексира съдържание.Как класира сайтовете в органичните резултати.Кои са факторите които и влиаят при подреждането на органичните резултати в SERP-а.И ЗАЩО? Тази дума ще бъде най-срещаната ако решите да работите професионално.

За какво ти е сайт?

2. Съдържание и семантика

Как трябва да се пише съдържание което се класира и продава в Google.Каква е работата на copywriter и как се пише оптимизирано съдържание което привлича читатели.С кои инструменти можем да направим анализ на ключови думи.

3. Техническо SEO

Кои са подходящите инструменти за технически одит на сайт.Как се анализират логовете на сайт.Настройка на редиректи (ако сайта има старо съдържание което се пренаписва и URL-те се сменят)Преминаване от http към httpsОптимизация на сайтове при mobile first index.Особенности на оптимизация за динамични сайтове (WordPress, Opencart, Magento и т.н)Използване на снипети и микроданни.Правилно използване на вътрешно линкване между съдържанието на сайта.Пълен SEO одит.

4. Link building

Малко или много? Линкове на килограм или избрани – релевантни? Със софтуер или ръчно? Линковете все още са доверието между сайтовете и споделяне на релевантно съдържание което класира високо.Инструменти за анализ на линкове.

5. Анализ на конкуренцията

Определяне на преките конкуренти, кои са силните и слабите им страни, къде ни превъзхождат и колко ще струва да подобрим нашите параметри, за да се класираме на по-добри позиции в органичните резултати.Инструменти за анализ на конкуренциятаИзготвяне на цялостна стратегия за преодоляване на конкуренцията.

6. Работа със Google search console и Analytics, както и с Яндекс Метрика

Двете конзоли на google са отличен инструмент за анализ “какво се случва в сайта” предоставяйки много полезна информация на webmaster-а. Ползвам напоследък и Яндекс Метрика към която искам да обърна специално внимание за отчетите които предоставя. Анализи които “говорят” на хората които могат да ги видят.

Работа за SEO специалисти е имало и ще продължи да има, докато Google не решат друго в тяхната игра. Нека не забравяме че ние работим на чужд терен, опитвайки се да манипулираме резултати в полза на бизнеса който ни плаща. SEO експерта е наемник който работи по конкретно задание, за определен период от време, срещу уговорено възнаграждение за постигане на измерими резултати от външни инструменти. Като последната дума има клиента. Ако той е доволен от свършената работа, всички са доволни.