Комикът Зеленски спечели президентските избори в Украйна

1
163
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Комикът Володимир Зеленски спечели президентските избори в Украйна срещу сегашния президент Петро Порошенко – израз на недоволството на избирателите от действащата власт. Той е спечелил 73.2% от гласовете на вчерашния балотаж срещу 25.3% за неговия съперник.

Резултатите от националния екзитпол бяха публикувани веднага след затварянето на изборните секции, предадоха ТАСС и БТА. Анкетата е организирана от Украинския център за икономически и политически изследвания „Александър Разумков“, фондация „Демократични инициативи“ и Киевския международен институт по социология.

„Няма да има някакъв патос, просто искам да кажа „Благодаря!“ на моите родители за подкрепата, на моята съпруга – за силата и издръжливостта, на украинците, които ме подкрепиха – благодаря, на тези, които направиха друг избор – обещавам, че никога няма да ви подведа“, каза Володимир Зеленски пред своите привърженици. Те го посрещнаха с ликуване в щаба му веднага след обявяването на резултатите от екзитпола.

Самият той реагира спокойно, беше немногословен и излезе от залата веднага след изявлението си, предаде ТАСС.

53-годишният действащ президент Петро Порошенко загуби от популярността си заради безизходицата около конфликта в Донбас и скандалите за корупция сред политическия елит. Той обаче има безспорни успехи като създаването на антикорупционен съд и възможността на украинците да пътуват без визи в ЕС до 90 дни.