Осем телекомуникационни оператора се обединиха в асоциация срещу пиратското разпространение

3
203
Добави коментар
Admin9
Admin9

© Цветелина Белутова, Капитал

Изпълнителният директор на „Нет 1“ Петър Ризов беше избран за председател на новата асоциация

Осем компании учредиха Браншова асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО). Новото сдружение е с нестопанска цел и беше създадено преди дни от представители на малкия и средния бизнес в областта на телекомуникациите.

Новата асоциация включва „Нет 1“ ЕООД, „СКАТ ТВ“ ООД, „Нетера“; ЕООД, „Видеосат 21 век“ ООД, „Норт вест юнион“ ООД, „Киви-ТВ“ ООД, „Делта 95“ ООД и „Телекабел“ АД. В разпространено до медиите писмо се посочва, че целта на сдружението е да защитава интересите на българския легален малък и среден бизнес.

За председател на БАБТО беше избран изпълнителният директор на „Нет 1“ Петър Ризов. Той заяви: „Най-голямата заплаха за легалния бизнес е ненаказуемостта на пиратското разпространение на съдържание.“

„Никой не обръща внимание на предлагането на телевизионно и музикално съдържание от нерегистрирани оператори, които открито се рекламират като предлагащи „безплатна телевизия“, чрез IPTV боксове. Това са оператори, които не плащат авторски права, данъци, социални осигуровки. Наш приоритет ще е инициирането на диалог с държавните институции и останалите асоциации в бранша за приемането на адекватни промени в законодателството, които отговарят на променената технологична среда и възможностите, които тя дава за налагането и процъфтяването на този нов пиратски модел“, каза още Ризов.

От БАБТО подготвят и предложения за промени в приетия на първо четене Закон за авторското право и сродните му права. Асоциацията подкрепя идеята за дистанционен мониторинг върху разпространителите на телевизионни програми, стига обаче те да включват всички технологични платформи (кабелни, сателитни, IPTV) и да се извършват чрез устройства, сертифицирани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.