Родители искат оставката на председателя на ДАЗД заради Стратегията за детето

1
162
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Родители протестират срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Те настояват за оставката на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова. Причината са подлежащите на тълкуване понятия за насилие в документа.

„Не желая някой чиновник да решава за моето дете какво трябва да се случи и как то трябва да живее. За това то си има родители. Крайната мярка  е наистина отнемане на деца от родителите, но това е крайна мярка като наистина има възможност те да бъдат пренасочени към други роднини от семейството, а не да бъдат пренасочвани за чужбина. И без това тези чиновници, най-вероятно, ако се погледне примерът със скандинавските държави, те са мотивирани да правят подобно нещо”. Това каза един от протестиращите родители Марио Терзиев в ефира на NOVA.

Както вече сме Ви информирали, родители и родителски организации се тревожат, че Стратегията може да даде възможност за множество злоупотреби и в крайна сметка да се окаже в ущърб на децата. Причината са различни тълкувания и формулировки, даващи право на социални работници да отнемат децата от родителите им без реална причина за това.

Припомняме Ви, че срещу Стратегията се събира и подписка. Сформирани са различни групи за борба с документа, предизвикал остри дебати в общественото и медийното пространство.