Руско-немската обсерватория Спектр-РГ тръгва към Байконур за изстрелване на 21-ви юни!

1
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: руско-немската космическа обсерватория „Спектр-РГ“ преди изпращането към космодрума Байконур. Photo credit : Roscosmos

23 април 2019 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Най-сетне! След дълго чакане и отлагания, един от научните проекти, ръководени от Русия, ще достигне до стартовата площадка. Обсерваторията „Спектр-РГ“ ще отпътува утре, на 24-ти април, към космодрума Байконур. Там тя ще бъде подложена на финалните изпитания и ако всичко мине наред, изстрелването ще е на 21-ви юни.

„Спектр-РГ“ ще изучава космоса в рентгеновия диапазон на електромагнитния спектър. Обсерваторията се състои от два телескопа: ART-XC, създаден от Русия, и eROSITA, създаден от Германия. Космическата платформа, към която телескопите са прикрепени, представлява модифицирана спътникова платформа „Навигатор“, построена от НПО „Лавочкин“. Първоначално изстрелването на „Спектр-РГ“ бе планирано за 2013-та, но после бе отложено за 2016-та, 2017-та, 2018-та и чак сега започва подготовката за пуск през 2019-та година.

Ракетата-носител ще е „Протон-М“ с ускорителен блок „ДМ-03“. Обсерваторията трябва да бъде изведена в точката на Лагранж L2 от системата „Земя-Слънце“, на разстояние от около 1.5 милиона километра от Земята.

Това означава, че „Спектр-РГ“ е първата научна мисия след разпадането на СССР, която е ръководена от Русия и която ще достигне до междупланетното пространство, стига да е успешна. 

Източник: Роскосмос

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/