Спор между потребител на астрономически форум и модератори завърши със затвор за потребителя

1
146
Добави коментар
redbul80
redbul80

24 април 2019 г. 08:00 ч. За куриозен случай разказа сайтът The Verge още през декември, но новината остана незабелязана допреди няколко дни, когато бе разпространена в други сайтове и социалните мрежи. Ето каква е историята накратко според това, което разбрах: 

Дейвид Гуудиър е бил регистриран в астрономическия форум Cloudy Nights. И е бил типичен дразнител – спамил е темите с конспиративни теории или псевдонаука, каквито по принцип дразнят сериозните астрономи. Според The Verge една от причините, поради които е бил изгонен Гуудиър, и която е била обяснена пред шашнатия ФБР агент, е била теорията за 10-тата планета или Нибиру. „Ама наистина ли е имало дебат за десетата планета или нещо такова?“, зачудил се агентът, който не можел да повярва, че някой може да бъде изгонен от астрономически форум. 

След като бил баннат от форума, Гуудиър си направил други акаунти. Всички те били отново блокирани. Един ден потребителят решил да наспами форума с порнографски линкове и когато и това не проработило, се регистрирал в хакерски форум. Гуудиър нямал никаква представа от това как да хакне сайт, но помолил потребителите на хакерския форум да го сринат.

Хакерите явно се навили и започнала DDoS атака – това е криминална атака, при която един уебсайт бива наводняван от множество различни източници и така му се отрязва достъпа до потребителите. Аналогията би била ако много хора се натрупат пред вратата на магазин, без да имат намерение да пазаруват от него, и така легитимните клиенти нямат достъп.  

Вицепрезидентът на астрономическия форум Майкъл Бийлър се ядосал много, защото компанията му е семейна и печели пари от продажбата на телескопи. Това е бил единственият доход на семейството и приходите рядко паднали до нулата. Бащата на Майкъл бил приет в болница със сърдечни проблеми от причинения стрес. Накрая Бийлър подал молба в полицията, а модераторите на форума знаели много добре кой е проблемният потребител.

За шок на Гуудиър, но и на Бийлър, след съдебен процес извършителят бил осъден да плати глоба от $2 500, обезщетение от $27 352 и да лежи в затвора в продължение на две години. Семейството, създало Cloudy Nights, е потресено, защото макар и да очаквали съдът да отсъди в тяхна полза, никога не искали проблемният им потребител да лежи в затвор! 

Това обаче се оказва сериозен проблем в САЩ, където често пъти престъпления, несвързани с насилие, се наказват с престой зад решетките. Компютърните престъпления трудно се хващат, но ако някой като Гуудиър остави следи зад себе си, може да получи строго наказание, за да служи като превенция – т.е. другите да се замислят два пъти, преди да правят нещо подобно. 

Тепърва започват разговори за промяна в съдебната система в Щатите, именно заради усещането, че наказанието не съответства на извършеното. 

Планетата Нибиру – причината, поради която извършителят на деянието е бил изгонен от форума