Над 2000 бургазлии четоха заедно в автобуса разказа „Калинката“ в Деня на книгата

1
118
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

За седми път Бургас отбеляза Деня на книгата (23 април) с инициативата “Четем заедно една книга”. Във вторник над 2000 жители и гости на града “четоха заедно” разказа “Калинката” на популярния писател и сценарист на някои от най-хитовите сериали у нас – Александър Чобанов. Доброволци разпространяваха книжка с разказа в автобусите по линии Б1, Б2, 11 и 12.

Традиционната проява е по инициатива на бургаското читалище “Изгрев 1909”, което съчета Деня на книгата със своя 110-и рожден ден. В рамките на кампанията в Бургас гостува самият Александър Чобанов, който се срещна със свои почитатели.

”Любовта ми към четенето бе провокирана от двамата ми дядовци, а писането започна с подтик от страна на учителката ми по литература. Тя още следи развитието ми и винаги идва на представянията на книги. Помня много ясно деня, когато прописах. После започнаха сценариите, това ми даде много дисциплина”, сподели още Чобанов пред бургаските си почитатели. Той разказа за филма “Слънчев бряг”, който е сниман в Бургас и предстои да излезе по кината тази година.

Заслужени аплодисменти и много настроение предизвика театралният етюд на учениците от класа по актьорско майсторство на НУМСИ “Проф. П. Владигеров” с преподавател Даниела Георгиева-Стоянова. Талантливите младежи се превъплътиха в героите от разказа “Калинката”.

Идеята в един ден, един град да чете една книга датира от 1998 г. За първи път се реализира в Сиатъл. Моделът “One City, One Book” е познат в Германия, Англия и Ирландия. По-рано през април в Холандия също се проведе подобна инициатива, с която страната отбеляза националната си Седмица на книгата.

През 2013 г. народно читалище “Изгрев 1909” за първи път приложи тази добра практика в града и представи младия писател Явор Веселинов, последван от авторите Керана Ангелова, Радослав Гизгинджиев, Янчо Чолаков, Радко Пенев и Георги Бърдов.