Какви видове и форми на Интернет рекламата съществуват?

1
158
Добави коментар
userado1
userado1

Интернет рекламата безспорно няма как да бъде сравнявана с която и да било друг тип реклама. Нито телевизионната или печатната реклама могат да осигурят на вашия бизнес успешно и бързо развитие така, както ще го направи рекламата в Интернет пространството.

Някой знае ли, че първата Интернет реклама е възникнала като SPAM през далечната 1994 година в САЩ. Адвокатът   Л. Кантер пуска първия масов e-mail, за да направи реклама на своята адвокатска кантора. Появяват се и първите банери в същата година, а година след това става и първото обединение на рекламодателите, което е съставено основно от алкохолни компании.

Тук в България Интернет рекламата се появява през 2001 година. В същото време, американските потребители са надхвърлили 40%, колкото вече са потребителите в България днес. Което от своя страна означава, че бизнеса у нас тепърва прохожда и навлиза в Интернет рекламите. А знаем, че новостите са обичани от българите. Сега обаче е необходимо бизнесът да бъде информиран и правилно запознат с неограничените възможности, които му дават различните видове реклами в Интернет.

Ето и най-разпространените формати на рекламите в Интернет:

Най-често един уеб банер представлява  рекламно изображение с формата на картинка в GIF, JPEG или PNG формат, което съдържа link към определена страница. Имат за цел да предизвикат действие – кликване върху тях или да работят за конкретно име /брендинг/. В зависимост дали съдържат в тях изображения които се движат, рекламните банери биват два вида – анимирани или статични. Също така имат и определени стандарти.

Тези линкове традиционно са с по-ниска цена и са договорени за относително дълъг период от време. Става дума за текстов link, който е поставен на по-видно място в сайта. 

Реклама от типа „стрийминг“ е форма, чрез която в реално се показва в реално време рекламното послание на монитора. Тук нещата доста се доближават до телевизията.

Rich media е средство за комуникация, което съчетава звук, видео и анимация. Масово се използва както при традиционните уеб приложения, така и при безжичните такива. А може да бъде вградено и в мейл или сайт.

Това  са малки  автоматично отварящи се прозорчета при зареждането на даден уеб адрес. Често това  дразни потребителите и затова не са особено популярни.

Това са всякакъв вид онлайн игри, анкети, конкурси, които работят на брендинг ниво и служат за стимулиране на продажбите, изграждане на лоялна аудитория и други.

Те биват два вида – преходна страница, тази която излиза между две страници и изходна страница, посетителят е автоматично прехвърлен към определен сайт при напускане и изход от поща или друга услуга.

Това е сайт, който фирмата финансира с ясно определени цели и е с по-дългосрочни такива за разлика от промосайта. 

Това е една доста бързо развиваща се форма за online рекламиране. Абсолютния лидер тук е Google Ads.

Съществуват сайтове блогове, които срещу заплащане могат да Ви публикуват определена рекламна или PR статия. Тази публикация може да бъде под формата на някаква интересна новина, която съобщава полезна информация.

Тук рекламодателят създава своето рекламно съобщение и избира подходящи ключови думи които съответстват на сферата, в която функционира компанията.

Автор: Анита Найденова