Проект „Хванати за ръце“: Фотограф разкрива защо индийските мъже се държат за ръце

1
160
Добави коментар
setlans
setlans

Изненадваща културна норма преобладава в Индия – индийските мъже се държат за ръце и това не е проблем за никого. Проектът „Хванати за ръце“ ни разкрива част от магията на индийската култура и мъжественост.

Макар мъжествеността да е строго определена и хомофобията доста разпространена в страната, тази практика се среща толкова често, че даже не се забелязва.

Британският фотограф Винсент Долман, който работи предимно със знаменитости и модели, счита този жест за възхитително неконвенционален и в интересен контраст със Запада, където хомофобията и културните норми правят този вид физически контакт табу.

Долман, който е снимал знаменитости като Риана и Еминем, пътува в Индия всяка година, в продължение на десетилетие. При завръщането си от неотдавнашно пътуване, той се натъква на снимка, която е направил, в която се виждат два мъже, хванати за ръце до Портата на Индия, в Мумбай.

Очарован от това, Долман решава да се върне, за да разбере повече за тази културна черта.

През юни 2018 г., той прекарва седмица в Мумбай, снимайки стотици мъже от различни възрасти, държащи се за ръце. Резултатът е новият му проект „Хванати за ръце“ – 15 снимки, които улавят уникалният характер на индийския живот, и мъжественост.

„Отне ми няколко дни, за да влезна във форма и да направя първите си добри снимки. Просто бях на грешните места и по грешното време от деня“, споделя фотографът през Nextshark.

„Започнах да излизам по-късно през деня, когато слънцето залязваше, и ходих най-вече по плажовете, големите площади, крайбрежните алеи и парковете“, допълва фотографът на звездите.

След няколко снимки, Долман решава да попита няколко мъже, защо се държат за ръце, но те остават озадачени.

„…те ме погледнаха, сякаш ги попитах някакъв глупав въпрос и просто ми отвърнаха: „ние сме най-добри приятели“, споделя фотографа.

„Това е приятелство, индийските мъже го правят без да се замислят…намирам го за много красиво. Това е доста нежен и приятен жест“, казва Долман през Quartz.

„Снимките са огледало към Западнато общество, казвайки, вижте какво загубихме. Ние просто не сме такива един с друг, и е много тъжно.“

Този жест е често срещан и при жените. Той показва едно дълбоко приятелство.

В бъдеще, Долман обмисля да разшири проекта, като включи и мъже от други части на Индия, включително Хималаите.

Проектът „Хванати за ръце“ е номиниран за наградата за фотография и устойчивост Prix Pictet за 2019 година.

Сетланс Снимки: Vincent Dolman