Красимир Балъков подготвя щаба си като национален селекционер

1
114
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Треньорът на „Етър“ Велико Търново Красимир Балъков вече подготвя своя щаб за назначението си като селекционер на националния отбор по футбол, пише „Труд“.

Според изданието той вече е получил предложение от президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов да застане начело на „лъвовете“. Сред помощниците му ще бъде Йончо Аросв-младши. Двамата са работили заедно в „Черноморец“ Бургас и „Хайдук“ Сплит.

В момента Балъков е треньор на „Етър“ Велико Търново. Той изпълнява тази длъжност от януари 2018 г., а отборът му се бори за седмото място в Първа професионална лига. Очакваше се бившият национал и един от героите от световното първенство в САЩ през 1994 г. да подпише договор за селекционер на „лъвовете“ от началото на май, но предвид развоя на първенството, от БФС могат да изчакат края на шампионата.

След последния мач на „виолетовите“ срещу „Ботев“ Враца, Балъков заяви, че ще обмисля предложение да поеме националния тим, когато го получи. Явно такова е дошло, въпреки обтегнатите отношения между Бала и президента на БФС Борислав Михайлов. Напрежението между двамата се породи, след като той отказа да подкрепи настоящия шеф на футболния съюз срещу Иван Славков през 2005 г. Това направиха Христо Стоичков, Наско Сираков, Емил Костадинов, Трифон Иванов, Любослав Пенев и Йордан Лечков, но не и Балъков.

Ако информациите се окажат верни, носителят на Купите на Португалия със „Спортинг“ (1995 г.) и Германия с „Щутгарт“ (1997 г.) като футболист за пръв път ще бъде селекционер на национален отбор. Треньорската му кариера стартира като помощник в „Щутгарт“. След това той бе начело на швейцарските „Грасхопърс“ и „Санкт Гален“. Води „Черноморец“ Бургас в периода 2008-2010 г., след това „Хайдук“ Сплит. Последваха периоди в германския „Кайзерслаутерн“, а след това в „Литекс“. От януари 2018 г. той е начело на родния си „Етър“ Велико Търново.

Слуховете за смяна на нов национален селекционер се появиха отново преди седмица. Петър Хубчев води „лъвовете“ от септември 2016 г. насам. Според информациите, той напуска поста си заради вмешателство в работите му от страна на членове на Изпълнителния комитет на БФС. Пред bTV Йордан Лечков и Венцеслав Стефанов отрекоха да е имало такова.

Хубчев е спряган за нов треньор на „Левски“ след смяната на Георги Дерменджиев. Подобни слухове не се появяват за първи път. Те бяха на дневен ред и през март, когато националният отбор завърши 1:1 с Косово в среща от квалификациите за Евро 2020.

До момента от БФС и от „синия“ клуб няма потвърждение за официална рокада. Изпълнителният директор на тима от стадион „Георги Аспарухов“ – Павел Колев, заяви, че Хубчев е сред вариантите за нов треньор на „Левски“.