Борисов разпореди МВР и прокуратурата да проверят къщите за гости в страната

1
130
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

По разпореждане на премиера, МВР и прокуратурата започват проверки на всички къщи за гости в страната, строени с европейски пари.

Има ли виновни – да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно, заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости, изграждани по ПРСР в предходния програмен период 2007 – 2013 г.

Премиерът изтъкна, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме, изтъкна Борисов.

Премиерът заяви, че се проверяват всички къщи.

„Разпоредил съм и бизнес плановете да им проверят, защото по бизнесплан те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени, или не“, добави Борисов.

Земеделският министър Румен Порожанов и вътрешният министър Младен Маринов обявиха, че 110 къщи вече са проверени, като 32 от тях ще трябва да връщат пари в размер на 10 млн. лева, тъй като въпросните къщи не са били използвани по предназначение, информира БНТ.

Румен Порожанов, министър на земеделието: По информация от преди седмица, може би, са проверени над 110 – говоря само от техническия инспекторат на Фонд „Земеделие“ – къщи за гости. Като по тях са направени актове и са предявени за възстановяване над 10 милиона лева. За 32 от тях имаме искане за пълно възстановяване на сумите. За останалите има частично или финансова корекция.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: В ход вече са проверките по конкретните обекти. Ще бъдат обхванати абсолютно всички къщи за гости в пълен обем. Правят се съответно насрещни проверки в общините, дали там са плащани туристически данъци. Дали са вписвани в съответните районни управления настанените лица.

Освен самите съдържатели на къщите за гости, ще бъдат проверявани и строителите и изпълнителите на въпросните проекти.

Допълнителна информация се очаква, когато проверката приключи.