Мечът на хан Кубрат от Ермитажа идва на изложба в София :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
168
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В периода 24 май – 30 юни в Националната галерия ще бъде представена изложба, част от която са и Дните на Ермитажа в София (27 и 28 май). Сред експонатите ще бъдат меча на хан Кубрат, свързаните с него артефакти и други движими културни ценности от фонда на Ермитажа в Санкт Петербург, Русия.

По този повод Министерският съвет прие решение за осигуряване на държавна гаранция за експозицията.  В съответствие със застрахователната стойност на експонатите, е необходимо да бъде осигурена държавна гаранция за временни експозиции в страната в размер на 50 000 лв., като сумата ще бъде блокирана за периода на транспортиране, организиране и експониране на изложбата през 2019 г.

Представянето на изложбата ще допринесе за популяризиране на уникалните предмети, които са част от съкровището от Малая Перешчепина, едно от най-значимите български съкровища открито на територия извън съвременните български земи.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.