Избор на Телевизор [Ръководство за пазаруване]

2
203
Добави коментар

В търсене сте на нов телевизор, но не сте сигурно кой точно да си купите? Тогава ще искате да погледнете наръчника ни за това кой е най-добрият телевизор, който да си купите през тази година.

Изборът на телевизор в наши дни може наистина да бъде много труден. Разнообразието от цени и размери ще задоволи и най-придричивите клиенти, но за да не се чувстваме „излъгани”, трябва да можем да се ориентираме в тази технологична джунгла.

В днешно време на пазара има телевизори от 100 до над 10 000лв., с размери на екрана (наричани още „диагонал на екрана” – обикновено посочвани в инчове) от 19” до над 55”. Всеки от тях разполага с различни функционалности (видео входове, смарт функции, мрежови възможности) и е с различна разделителна способност (резолюция) на екрана. Естествено съществува възможността за покупка на телевизор на кредит (дори има оферти за телевизори на кредит с нулева лихва), но това не е добра идея, освен ако не сме абсолютно сигурни в бъдещите си доходи. След като сме определили максималната сума, която ще изхарчим за телевизора, трябва да н

аправим справка в поне няколко магазина за възможните марки и модели, които се вместват в дадените ценови рамки. Emag.bg Те имат изключително удобни филтри по цена на телевизора, които ще ни покажат всички модели по зададени минимална и максимална цена – напр. всички модели телевизори от 200 до 500лв. Друго удобство е, че след филтриране ще можем да видим кои размери и марки телевизори удовлетворяват нашите изисквания за цена, което ще стесни границите на потенциалните покупки.

Избор на телевизор според цената

Естествено съществува възможността за покупка на телевизор на кредит (дори има оферти за телевизори на кредит с нулева лихва), но това не е добра идея, освен ако не сме абсолютно сигурни в бъдещите си доходи.

След като сме определили максималната сума, която ще изхарчим за телевизора, трябва да направим справка в поне няколко магазина за възможните марки и модели, които се вместват в дадените ценови рамки. Emag.bg Те имат изключително удобни филтри по цена на телевизора, които ще ни покажат всички модели по зададени минимална и максимална цена – напр. всички модели телевизори от 200 до 500лв. Друго удобство е, че след филтриране ще можем да видим кои размери и марки телевизори удовлетворяват нашите изисквания за цена, което ще стесни границите на потенциалните покупки

Телевизори

Трябва да решите каква резолюция искате. HD? 4K?

Повечето 4K телевизори започват да включват HDR като стандарт; дори Sony имат серия HD телевизори, които поддържат HDR. По-сложният въпрос е какъв тип HDR търсите. Dolby Vision или HDR10+? Различните производители на телевизори поддържат различни варианти на HDR формата.

След това, разбира се, трябва да определите желаните размери. Имате ли място за нещо огромно или търсите телевизор за по-малки пространства? И след всичко това следва да намерите и модел, който да е по джоба Ви. За да Ви помогнем в това начинание, изготвихме списък с най-добрите според нас телевизори.

Какви са размерите на екрана, от които имате нужда?

Като оставим настрана личните предпочитания, има три важни фактора, с които трябва да се съобразите, за да имате най-доброто визуално представяне на телевизора:

Средствата , които сте готови да отделите за покупката на телевизорРeзолюцията на екрана (HD или 4K)Размерите на стаята ВиНа какво разстояние обичайно предпочитате да стоите от екрана
Най-добрият размер на екрана за HD телевизор

Дистанция за гледане на HD телевизор 127 сантиметра (50 инча) HD телевизор (1920 Х 1080 пиксела) ще изглежда добре при разстояние на гледане от два метра, например. 4K телевизорите имат много по-висока резолюция (тоест – повече пиксели на екрана) от HD събратята си. Това означава, че може да имате голям телевизор в малка стая и можете да седите по-близо до екрана преди да видите отделните пиксели.

4K съдържанието ще изглежда добре на повечето големи екраниВсе още обаче ще трябва да седите на разстояние от около два метра от екрана (минимум), за да имате възможно най-доброто 4K преживяване.

4K телевизорите имат резолюция от 3840 Х 2160 пиксела, която окомплектова 8.3 милиона пиксела на един екран. Това е четири пъти повече пиксели от HD телевизор. Търговците наричат тези телевизори телевизори с ултра висока резолюция, накратко – UHD.

Не е задължително условие, но ще имате полза от 4K телевизор, ако:

Купувате си огромен телевизор. Пълният потенциал на 4K не е напълно видим освен ако не си вземете 50 или повече инчов телевизор. На по-малки телевизори разликата между HD и 4K е по-трудно забележима.Абонат сте на услуга като Netflix, Stan, Amazon Prime и т.н. Всяка една от тях поддържа 4K, с много ново и предстоящо за излъчване съдържание в UHD.Имате 4K UHD плейър и съвместими дискове. Те са различни от DVD и Blu-ray дисковете. Проверете опаковката на диска преди да го закупите.Имате PS4 Pro, Xbox One X или висококачествен настолен компютър. Те поддържат 4K гейминг с Microsoft Xbox One X, също и 4K HDR видео на Blu-ray диск.

Ако имате 4K телевизор, ще искате да гледате филми и телевизионни предавания, които са били оптимизирани за 4K. Съдържание, което не е било оптимизирано все още ще върви на 4K телевизора Ви, но няма да изглежда особено добре.

Ако искате да седнете по-близо, ще Ви трябва по-малък телевизор, за да не виждате пикселите (точките), които изграждат екрана. По-голям телевизор означава, че ще трябва да седнете по-далеч.Видеото със стандартна разделителна способност може да изглежда горе-долу добре, но дори и зле на HD екран, защото не е направено да бъде гледано на гигантски телевизори. Проблемът е по-забележим ако имате голям телевизор в малка стая, тъй като ще бъдете достатъчно близо до него, за да висите всички несъвършенства, но ако имате огромен хол или свързани няколко помещения/ трапезария- хол без прегради / може да изберете дори 8К телевизор
Най-добрият размер на екрана за ултра HD телевизор (UHD и 4K)

Повечето пиксели не правят по-добра картина!

Имайте предвид, че плащането за повече пиксели не Ви гарантира по-добра картина. Повечето пиксели могат да затруднят процесора на телевизора Ви да Ви достави по-добро изображение.

Точност на цветовете, плавен преход между цветовете и нюанси на черното, които не изглеждат замъглени или не изгубват детайли – те са много по-важни.

Какво е смарт телевизор и имам ли нужда от такъв?

Думата „smart“  се употребява много често по повод телевизорите днес. И постоянно се променя. В случая се отнася до това дали телевизорът може да се свързва с Интернет и домашни мрежи – аналогично на компютъра и телефона Ви.

Един свързан смарт телевизор има много предимства, включително:

Да стриймвате медия от компютъра към телевизора си чрез домашната Ви мрежа. Повечето смарт телевизори използват DLNA, за да се свържат.

Някои смарт телевизори Ви позволяват и да се свързвате чрез други протоколи като MHL, който прави директна връзка със смартфона Ви. Или пък безжично с помощта на Wi-Fi Direct, с който устройството се свързва директно с друго устройство – тоест, можете да гледате това, което е пуснато на смартфона Ви, докато той кротко си седи в джоба Ви.

Приложенията (Netflix, Stan, ABC iView и т.н.) могат да бъдат директно изтеглени на смарт телевизора Ви. Така ще гледате онлайн съдържание без да се налага да си купувате допълнителни устройства като Apple TV, игрова конзола или Blu-ray плейър.

За да се подобрят характеристиките и представянето на телевизора, могат да се изтеглят и системните актуализации и актуализациите за сигурността.

Какви са различните видове екрани?

Влезте в който и да е магазин за техника и ще бъдете бомбардирани от огромно количество букви, които дефинират типа на екрана.

LCD срещу OLED – кое е по-добро?

Ако телевизорът е добре направен, LCD или OLED спецификациите ще окажат много малко влияние върху качеството на картината. Има разлики, но те не са чак толкова важни колкото качеството на продукта.

LCD:

LCD екранът (екран с течни кристали) има нужда от източник на светлина зад себе си, който ще е или CCFL или LED технология.CCFL технологията все още съществува, но е по-стара и бива заменена от LED технологията. Телевизорите с LED технология са по-скъпи при закупуването им, но гледането им след това излиза по-евтино от гледна точка консумацията на електроенергия.Някои производители и търговци ще Ви накарат да повярвате, че LED технологията е напълно различна от LCD технологията. Повярвайте ни – това е само маркетингов ход.

OLED:

OLED телевизорите имат много добри цветове и контраст – по-добри от тези на LED събратята си.Все още са относително скъпи, но цената им намалява, тъй като тази технология е на пазара вече няколко години.Докато няколко бранда продават OLED телевизори, самите панели са производство на LG. Това означава, че технологията е една и съща. Всичко се свежда до това кой производител я използва. OLED телевизорите също използват LED, но за разлика то LCD телевизорите, които трябва да бъдат осветени отзад, OLED телевизорите имат пиксели с вграден в тях светлинен компонент.
А какво да кажем да плазмените екрани?

Производителите спряха да правят плазмени телевизори и не Ви препоръчваме да инвестирате в такъв, дори и да го намерите изгодно. Те са големи, тежки, тромави и могат лесно да станат жертва на т.нар. „изгаряне” – когато образ се отпечата завинаги на екрана и си остане там.

ТЪРСИШ ДОБЪР ТЕЛЕВИЗОР? ВИЖ ОТ ТУК!

Какви други характеристики трябва да търся?
Свързващи портове

Blu-ray/DVD плейърите, медия плейърите (например, Apple TV) и AV приемниците или компютрите – всички трябва да се свържат по един или друг начин. Ще трябва да изберете типа връзка (обикновено HDMI) и да видите колко броя порта Ви трябват.

Новите телевизори обикновено ползват HDMI. Ако искате да свържете по-стави устройства, ще трябва да купите конвертори, които поддържат класически конектори. Можете да ги намерите в повечето магазини за електроника, както и онлайн. Просто потърсете или попитайте за типа връзка, която Ви е нужна.

Записване на телевизионни предавания и филми

Днес много телевизори записват телевизионни предавания. Обаче повечето телевизори ще го направя само за програмата, на която са включени. Много малко телевизори имат два тунера, позволяващи Ви да записвате от даден канал докато гледате друг. Ако смятате, че един тунер ще Ви е достатъчен, това ще намали броя на кутиите и дистанционните в стаята Ви.

Качество на звука

Представянето на колонките често пъти е пренебрегвано при покупката на телевизор. Докато телевизорите се правят с все по-качествени колонки, като цяло ще имате по-добър звук като добавите саундбар система.

Закачен за стената или върху поставен върху масичка?
Поставянето на телевизора върху масичка е по-лесно, но трябва да се уверите, че седи стабилно, за да не могат малки деца, ако имате такива, да го преобърнатДостъпът до портовете и скриването на кабелите може да е истински проблем ако го окачите на стенатаЧесто пъти хората, които гледат телевизия се оказват под телевизора, който е закрепен на стената. Това създава известен дискомфорт и влошава качеството на гледане на телевизия.
Дистанционно управление

Уверете се, че най-често използваните бутони (за нивата на звука, за избирането на каналите, за изключване/включване и изключване на звука) се виждат от пръв поглед. Ако имате малки деца или разсеян партньор, който постоянно забравя къде е сложил дистанционното, вземете си телевизор с лесни за навигиране бутони върху него.

Да отминем прищевките и маркетинговите трикове
Струва ли си да си вземем 3D телевизор?

Като цяло, 3D технологията е отживелица. Изглеждаше като поредния голям тренд по времето на Avatar, но въпреки усилията на производителите да я изкарат нещо страхотно, повечето хора не я харесват. Днес повечето компании не произвеждат телевизори, които да поддържат 3D.

Повечето телевизори, произведени през 2016-та и 2017-та, поддържат 3D. Ако все пак си търсите такъв телевизор, препоръчваме ви да търсите пасивна система (а не активна), защото очилата са по-леки, по-евтини и вършат абсолютно същата работа. Не мислим обаче, че решението Ви за покупка трябва да се повлиява от наличието (или липсата) на 3D функция. Наблегнете на качеството на картината.

ТЕЛЕВИЗОР ОТ EMAG – ГОЛЯМО РАЗНООБРАЗИЕ НА ДОБРИ ЦЕНИ!

Има ли значение честотата на обновяване (Hz)?

Тя е по-скоро маркетингов трик. Представлява броят пъти, които екранът се обновява в рамките на една секунда. Предполага се, че колкото по-голям е този брой (често пъти изразяван е херцове), толкова по-добра е картината, особено при гледане на спортове.

За съжаление, това не е напълно така и производителите започнаха да измерват херцовете по нов начин, а това им дава просто… големи числа, които да напишат на кутията. Игнорирайте тези числа и просто обърнете внимание на образа на екрана.

По-добър избор ли е извитият телевизор?

Някои производители твърдят, че извитият телевизор се отнася към формата на човешкото око, докато други просто признават, че изглежда впечатляващо.