ЦИК глобява Марешки заради търговска предизборна реклама по телевизията

1
226
Добави коментар

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще глоби депутата и кандидат за евродепутат от партия „Воля“ Веселин Марешки за нарушение на правилата за водене на предизборна кампания, съобщават от Комисията. Глобата ще бъде между 200 и 2000 лв., както е записано в закона за подобно нарушение.

Въпреки че определената дата за започването наа предизборната кампания е 26 април 2019 г.,, ЦИК установява, че по bTV са излъчени предизборни рекламни клипове на Марешки.

„Излъчените клипове представляват търговска реклама, по време на която се отправят политически внушения в полза на политическа партия „ВОЛЯ“ и г-н Веселин Найденов Марешки, което съставлява нарушение на разпоредбата на чл. 191 ИК. Клипът, излъчен на 05.04.2019 г. и на 20.04.2019 г. в програма „БиТиВи“, започва с търговска реклама на лекарства, следват кадри от аптеки, в които се показва г-н Веселин Найденов Марешки и завършва с призив „Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци“, пишат от Комисията.

Клипът, излъчен на 4 април 2019 г., започва с търговска реклама на бензиностанция на Веселин Марешки и на търговска реклама на лекарства, след които се показва Веселин Марешки и завършва с призив „Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци“.

С Решение от 7 април 2019 г. Централната избирателна комисия е регистрирала коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., която се представлява от Веселин Найденов Марешки. От решението е видно, че една от участващите в коалицията партии е ПП „ВОЛЯ“, представлявана от Веселин Марешки. С Решение от 19 април 2019 г. Централната избирателна комисия е и регистрирала и обявила кандидатската листа на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“, като под № 1 фигурира Веселин Найденов Марешки.

Така Централната избирателна комисия приема, че излъчените клипове са в нарушение на правилата за провеждане на предизборна кампания и на императивната норма на чл. 191 ИК, съгласно която се забранява в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, инициативен комитет или кандидат. Нарушението е извършено от Веселин Найденов Марешки в качеството му на кандидат за член на Европейския парламент от Република България, съобщават от ЦИК.

Проверката на ЦИК започва след получен сигнал от Христо Дунчев – изпълнителен секретар на ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“. В сигнала се излагат твърдения за нарушаване на правилата за провеждане на предизборната кампания от ПП „ВОЛЯ“ за излъчени предизборни клипове по bTV, с които се рекламира водачът на кандидатската листа на партията.