Неприятният пърхот: Как да се справим с него

2
259
Добави коментар
seoslav
seoslav

Много хора страдат от този досаден проблем на скалпа и косата

Рамене, покрити с бял прах, дразнещ сърбеж, сухота на скалпа… Добре е, че има решения и лесно можем да се справим с последиците. Много рядко причината за пърхота е наличието на кожна болест. Обикновено появата му се дължи на много сух или прекомерно мазен скалп. Шампоаните, които може да откриете срещу този проблем, са доста и трябва внимателно да ги подбирате според типа на вашата коса.

Медицинските продукти, които са налични в аптеките, са с по-висока концентрацията на субстанциите, борещи се с проблема от тези, които ще откриете в търговската мрежа за козметика. Съдържат различни активни вещества, като сяра, салицилова киселина и други с подобно активно действие.

Основният съвет гласи: Не прекалявайте!

Задължително е да спазвате указанията за употреба. Твърде честото и продължително използване може да разруши естественото рН на кожата. В противен случай, косата ще повехне и ще изгуби блясъка си. Няма да сбъркате, ако заложите на препарати, балансиращи нормалните стойности. Те са предназначени за чувствителната кожа на скалпа, не съдържат сулфати. Неутралното рН успокоява раздразнената повърхност. Облекчават сърбежа и осигуряват дълготраен комфорт. След няколко седмично лечение е добре да преминете към обикновен шампоан против пърхот, вместо медицинския му еквивалент.

Редуването на два шампоана също е добро решение. Един против пърхот и втори според скалпа на главата. Днес много от продуктите против пърхот предлагат иновативни, комплексни решения, които обещават да се справят с няколко проблема наведнъж. В действителност има много качествена козметика, която успешно ще повлияе неприятните последици, но и най-добрият продукт при продължителна употреба ще намали ефекта си. Причината е, че скалпът привиква към компонентите му. Ето защо е препоръчително да не залагате на едно и също решение.

Количеството не винаги е определящо за качеството. Колкото по-малко продукти прилагате, толкова по-голям шанс има да се запазят силите на косата и кожата. Изберете качествен шампоан, балсам и маска. Сменяйте периодично. Ежедневното миене също изтощава, за това не се препоръчва дори при много мазна кожа.

Освен подходящите препарати, ако желаете дългосрочни решения на проблема, е необходима промяна и в начина на живот. Повече сън и консумация на здравословна храна, богата на витамини и минерали, ще ускорят желаните резултати. Избягвайте тютюневия дим и прекомерната употреба на алкохол. Всичко това влияе пагубно на кожата. Увеличете приема на пробиотици, пълнозърнести продукти и бобови култури. Наблягайте на морските дарове.

Целесъобразният начин на живот в комбинация с качествена козметика ще ви помогне да запазите кожата и косата си красиви, а и ще възстановят, укрепят клетките. Помогнете на природата да си свърши работата и ще бъдете максимално доволни от постигнатите резултати.