Индонезия се готви да похарчи 33 млрд. долара, за да премести столицата си, заради изменението на климата

1
231
Добави коментар
setlans
setlans

Индонезийският президент Джоко Уидодо заяви, че правителството се готви да похарчи 33 млрд. долара, за да премести столицата си, заради климатичните изменения, които заплашват да потопят Джакарта, предава Financial Times.

Ако това се случи, Индонезия ще стане първата страна в света, преместила столицата си, заради изменението на климата.

Градът, дом на 10 милиона души, потъва в океана два пъти по-бързо от средната стойност на крайбрежните мегаполиси, според BBC. До 2050 година се очаква 95% от Северна Джакарта да бъде под вода.

Градът вече е изправен пред все по-тежки наводнения и крайбрежна ерозия. Повишаването на морското равнище се подпомага от прекомерното развитие на града и лошото управление на запасите от подпочвени води.

Тъй като градът изчерпва запасите от подпочвени води, пътищата и инфраструктурата потъват в земята, съобщава BBC.

Вместо да подобрят устойчивостта на града към изменението на климата, строителите в Джакарта изграждат все повече имоти в райони, които са силно уязвими към повишаването на морското равнище и екстремни бури.

Градът, освен всичко, е и опасно пренаселен, като задръстванията струват на националната икономика близо 7 млрд. долара на година, отбелязва NPR.

Всички тези фактори подтикват правителството да търси алтернативно място, където да премести столицата си

Джоко Уидодо, известен в страната и като Джокови, казва пред пресата, че три града кандидатстват за преместването на столицата. Преди планът да бъде одобрен обаче, трябва да се направят големи подготовки. Трябва да се изгради подходяща инфраструктура и да се съберат нужните финансови средства.

Джокови също отбеляза, че този ход е бил обсъждан от години, което показва, че правителството отдавна знае за съдбата на Джакарта.

Индонезия се класира на 30-то място в класацията на HSBC за най-уязвими страни от изменението на климата. Там се казва също, че страната има способността да се адаптира ефективно, чрез инвестиране в устойчива инфраструктура и повторно залесяване.

Преместването на Джакарта е ясно напомняне за последиците от изменението на климата. Заради бездействието на правителствата по света се предполага, че до края на века, повече от 2 млрд. души ще напуснат домовете си, заради повишаването на морското равнище.

Сетланс Заглавна снимка: By Photo by CEphoto, Uwe Aranas or alternatively © CEphoto, Uwe Aranas, CC BY-SA 3.0, Link