Най-самотната жаба Ромео срещна своята Жулиета

4
148
Добави коментар

Главният герой в нашата история Ромео нe е някоя случайна жаба, той е представител на специален вид водни жаби, които се срещат само в източната част на планинската верига Анди в Боливия на надморска височина между 2000 и 3000 метра. Този вид жаби живеят на дъното на малки потоци, реки или езера, но постепенно популацията им загива заради загуба на хабитат в следствие на земеделие, дърводобив и замърсяване на водата. Дори се е стигнало до там че 11-годишния Ромео се смятал за последната водна жаба от този вид. Поради тази причина Ромео се намира в природнонаучния музей в боливийския град Кочабамба.

Разбира се природозащитници се опитвали дълго време да намерят други представители от този вид водни жаби, особено женски с цел развъждане, тъй като живота на Ромео се очаквало да продължи още около 4 години. Дори му направили регистрация в сайт за запознаства с цел да привлекат медийно внимание и информираност към изчезването на този вид. Но най-накрая целта била изпълнена. Екип от изследователи открили малка група от вида в боливийска гора. Сред тях била и Жулиета. Обаче преди Жулиета да бъде представена на Ромео е било нужно да бъде почистена от гъбично заболяване, което е причинило голям спад на популацията на повече от 400 вида земноводни през последните 50 години. 

В крайна сметка след 10 годишна самота в аквариума на Ромео била преместена Жулиета. И постепенно Ромео и Жулиета започнали да се сближават. Според ръководителя на херпетологията в природнонаучния музей Ромео е много мил към Жулиета, следва я из аквариума и жертва своята дажба храна за нея. Ех, каква романтика, да споделиш порцията си червеи със своята половинка.

Към момента обаче Ромео все още събира смелост за решителната стъпка така да се каже. Процесът за размножаване при жабите се нарича амплексус и понеже Ромео има нулев опит в тази област досега, може да отнеме известно време докато се приспособи. При другите видове жаби амплексусът отнема между няколко седмици и няколко месеца. Реално няма никаква информация конкретно при този вид жаби колко време ще отнеме. Но добрата новина е, че и нещо ако не протече по план, има още две мъжки и още две женски жаби, които са били открити заедно с Жулиета. Те се намират в същия аквариум, но отделени в друг резервоар.

Разбира се това какъвто и да е вид да се вържи затворен в аквариуми или клетки не е най-доброто решение за самите животни, но към момента това ще се случва с цел опазване от тоталното изчезване на вида.