УСПЕХ! Частният американски кораб Ню Шепърд изведе в космоса 38 научни експеримента!

1
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Blue Origin

2 май 2019 г. 17:10 ч.

Светослав Александров. Днес в 16:35 ч. българско време от космодрума на Блу Ориджин в Западен Тексас излетя космическата ракета „Ню Шепърд“. Ракетата благополучно изведе в космоса по суборбитална траектория космически кораб, на борда на който пътуваха цели 38 експеримента. Общо 9 от тях се проведоха по програма на НАСА, а 29 бяха частни. 

Предварителните данни показват, че корабът е достигнал до височина 105 километра – т.е. над условната граница на Карман, която е един от критериите за обозначаване на предела на земната атмосфера и началото на космическото пространство.

След приключването на полета ракетата-носител се завърна благополучно на Земята след повторно запалване на нейния двигател. Напомням на читателите, че Блу Ориджин е една от двете фирми в САЩ (другата е СпейсЕкс), които притежават ракети за многократна употреба. Капсулата с експериментите също кацна успешно посредством парашутна система.

Безпроблемното провеждане на днешния полет е голяма крачка напред към осъществяването на пилотирани мисии. Блу Ориджин потвърди, че все още сред плановете на компанията е дебютното пилотирано изстрелване да бъде проведено до края на настоящата 2019-та година. Така компанията на Джеф Безос може да се превърне във втората фирма, извела човек в космоса след приключването на програмата на НАСА „Космическа совалка“. Напомням на читателите, че първата бе Върджин Галактик – пилотираният космически кораб „Юнити“ летя двукратно, през декември и през февруари, на две успешни мисии до космическото пространство. 

Мнозина смятат, че Блу Ориджин е прекалено бавна компания, а нейният основател Джеф Безос не обича да прави прибързани ходове. Факт е обаче, че както Боинг, така и СпейсЕкс се сблъскаха с технически проблеми и аномалии при изпитанията на новите им космически кораби. За разлика от тях може да изглежда, че Блу Ориджин се придвижва много по-тромаво, но успехите на компанията са не просто безспорни, а и безаварийни. 

Май наистина има изглед костенурката да изпревари заека. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/