Избор пералня

2
114
Добави коментар

Здравейте! Много обикалях и определено получих много съвети от продавачи и специалисти. В крайна сметка се спрях на няколко модела перални .

Този въпрос не ви ли познат?

Цена

Това е може би най-важното нещо, а което трябва да помислите – колко пари имате желание да похарчите за пералня.

При повечето домакински уреди има определен баланс между цената за закупуване и разходите след това.

При пералните това също е вярно – ако закупите по-скъп уред, тогава първоначално ще трябва да заплатите повече, но ще получите по-висококачествен продукт, което намалява разходите по поддръжката и е по-ефективно, понеже така ще спестите от перилен препарат, електричество и вода.

Като цяло, ценовата гама на пералните варира между 300 и 2 000 лева.

Трябва да помислите и за продължителността.

Под това имаме предвид, че ако живеете под наем или в каквито и да е временни условия, може би няма да ви трябва толкова дълготраен уред и, следователно, ще искате да закупите по-евтина пералня.

Обикновено пералните с горно зареждане имат по-малка енергийна ефикасност от тези с предно зареждане и, следователно, струват по-малко.

Пространство

Размерът е друг важен аспект, който трябва да вземете предвид, особено ако домът ви разполага с ограничено пространство.

Обикновено пералните с предно зареждане са по-компактни от тези с горно зареждане, затова са по-подходящи за апартаменти или малки къщи.

Освен това, ако живеете в ограничено пространство, пералните с предно зареждане са по-лесни за достъп, тъй като техните вратички са по-малки.

Разбира се, също трябва да вземете предвид и количеството пране.

За домакинства, които са по-малки – от по един или двама души – най-подходящи може да са по-малки перални с около 4-7 кг капацитет.

Но ако домакинството или семейството ви се състои от повече души, вероятно ще ви е необходима по-голяма пералня с капацитет повече от 8 кг.

Вид

Когато казваме, че трябва да обмислите вида на пералнята, като цяло имаме предвид, че трябва да решите дали искате такава с горно или с предно зареждане.

Помнете, че никоя няма значително предимство пред другата. Тук всичко зависи от това какви са предпочитанията и изискванията ви.

Съществува една главна разлика – пералните с горно зареждане имат барабан, който е монтиран вертикално и използва централна ос за въртене на дрехите, докато пералните машини с горно зареждане са с хоризонтално монтиран барабан, което означава, че дрехите ви ще бъдат въртени от гравитацията.

Ето кои са основните неща:

Предно зареждане: Този тип перални са по-ефективни, когато става въпрос за вода и електричество. Те са по-компактни и се смята, че перат дрехите по-добре.

Горно зареждане: В по-голямата си част са по-евтини. Също така времетраенето на програмите им е по-кратко, а самите машини са по-гъвкави (например – можете да добавите дрехи по средата на прането).

Какви други функции имат пералните?

Производителите постоянно измислят нови начини да откроят моделите си от останалите.

Можете да очаквате няколко стандартни функции:

Променлив таймер/забавено стартиране

Сред най-често срещаните свойства на пералните машини е променливият таймер.

Той ви дава възможност да контролирате продължителността на програмата, а също така и да забавите стартирането до определено от вас време.

По този начин можете да се възползвате от по-ниската цена на нощната тарифа електричество, ако такава е достъпна.

В дългосрочен план, ако настройвате пералнята си да работи през време, когато електричеството е по-евтино, можете да спестите пари.

Контрол на температурата

Друго полезно свойство е възможността да настройвате температурата на водата в пералнята

По този начин можете да пускате за пране различни платове, които изискват или щателното пране, което предоставя горещата вода, или деликатното пране, което извършва студената вода.

В повечето случаи студената вода е също толкова добър избор, колкото горещата, а това може да ви спести пари, тъй като няма да се загрява водата.

Различни режими

Много перални машини разполагат с множество режими, което е изключително полезно свойство, понеже така могат да се перат различни видове платове.

Например, могат да се срещнат режими за светло или тъмно пране, за силно замърсени дрехи, за завивки, за деликатни платове и много други.

Наличните режими зависят до голяма степен от цената на уреда и от производителя.

Смарт контрол

Някои модели перални надскачат границите на взаимодействието ни с електроуредите.

Сред новите методи за контрол фигурират тъчскрийн интерфейси, които позволяват подобрено персонализиране, силно надминаващо стандартния механичен контрол.

Някои от най-висококачествените машини позволяват отдалечено контролиране чрез съвместим смартфон.

Смарт контролът може да е много полезен, тъй като чрез него можете да настройте пералния цикъл, след като напуснете дома си, или да го стартирате, преди да се приберете – за жалост, предстоят години, преди автоматичното събиране на мръсни дрехи да стане факт.

Нека сега разгледаме някои по-механични характеристики:

Качество на материалите – неръждаема стомана срещу порцелан или пластмаса

Материала на барабана на пералнята зависи силно от цената и цялостното качество.

Това е най-силно използваната част от пералнята машина. Като цяло, ако барабанът е изработен от качествени материали, той ще издържи по-дълго.

По-евтините уреди са с подсилени керамични или пластични барабани. В същото време пералните с по-високо качество са произведени от здрава неръждаема стомана.

Вид задвижване

При съвременните перални машини се използва един от два вида задвижване – единият вид е недиректно – използва се колан, свързващ мотора и барабана – докато другият е директно – чрез прикрепен мотор.

При системите с директно задвижване има по-малко движещи се части, следователно така се постига по-малко шум и вероятност за повреждане, а също и по-голям контрол на барабана, чрез което се позволяват различни възможности за перален цикъл и по-бързо настройване.

Но недостатъкът е, че е необходимо специфично да се създаде мотора така, че да пасва на размера и капацитета на пералнята, за да се постигне точното количество мощност, което може да доведе до покачване на цената.

Перални със сушилня

Някои производители изработват перални със сушилня.

Те представляват пералня с предно зареждане, комбинирана с кондензаторна сушилня.

Кондензаторната сушилня използва сух въздух, а не го вкарва отвън. А пералня с предно зареждане представлява просто пералня, която се отваря не отгоре, а отпред.

Най-добрите перални със сушилня за 2019г. – ръководство за разумно пазаруване [прочети от тук]

Кои са най-добрите перални машини?

След като сте направили малко проучване и сте решили, че искате пералня с определен размер, с предно/горно зареждане и сте решили какъв ще е бюджетът ви, време е да разгледаме някои от най-добрите на пазара.

Тази пералня е от Клас А+ и е с капацитет 6 кг, като развива 1000 об/мин.

Разполага с разнообразие от програми: против миризми, Експресно пране и сушене, програма Спорт и други подобни.

При нея можете да включите пералнята, да изберете желаната програма и да я стартирате само с един бутон.

Предлага опцията “Таймер за отложен старт”, чрез която можете да програмирате пералнята да се включи в различно време, например, когато започне нощната тарифа електричество, което е по-удобно и евтино за вас.

Подходяща е за по-малки жилища и може да пере различни тъкани, включително синтетични, деликатни, памучни и т.н. Идеално премахва миризмите, като, както споменахме, предлага специална програма именно за тази цел

К

Този модел е с 1400 об./мин, капацитетът е 8кг и принадлежи към Клас А+++.

Разполага с патентованата от Beko система Aquafusion, която пести ресурси като изчислява максимум разхода на перилен препарат, енергия и вода.

Барабанът е с дизайн Aquawave, което не позволява увреждане на тъканите. Осигурява програма CoolHygiene, чрез която дрехите ви ще бъдат хигиенично изпрани, даже и при ниска температура.

Наличен е LCD дисплей, чрез които се проследява времето за пране и програмите.

Разполага също така и с отделение за течен перилен препарат, електронна система за балансиране (благодарение на която се премахва допълнителния шум), система за автоматично регулиране разхода на вода (което спестява разходи) и 16 различни програми (включително Dark Care за тъмно пране), благодарение на които могат да се перат всякакви материи. К

Пералнята е с капацитет 6 кг и развива 1200об/мин. Принадлежи към Клас А+++ и е със символ Ecotech, което означава, че отговаря на най-високите стандарти и изисквания за енергийна ефективност.

Следователно, можете да сте сигурни, че ще консумира по-малко ресурси, но същевременно ще предоставя отлични резултати.

Този модел е с технология Anti-Stain, която се състои от няколко фази и премахва множество упорити петна, като можете да я контролирате само с един бутон.

Изпирането High Definiton предоставя перфектни резултати, като напълно запазва вида на дрехите ви, без да ги поврежда.

Той като пералнята разполага с технологията Hyrdo Thermal, това ви осигурява запазване на цветовете на дрехите.

Освен това пералнята предлага програмата Woolmark Platinum Care,  която е специално за вълна и дрехи, нуждаещи се от ръчно пране. Тази програма е създадена така че да избягва триенето на дрехите, което запазва тяхната мекота.

Този модел е по-бюджетно решение, подходящо и за по-малки домакинства

Тази пералня е от Клас А+++, капацитетът ѝ е 7 кг, като развива 1200об/мин.

Предлага 13 програми, включително такава за ръчно пране, за вълна или памук, за предпране, спортна програма, синтетика, ниска консумация на енергия и забавено програмиране.

Има функция рестартиране, регулатор на оборотите, самопочистващ се филтър, защита от деца, защита против прегряване, самодиагностика и Fuzzy Logic, като е с технологиите Diamond Drum, Eco Bubble и керамичен нагревател.

Тя е с предно зареждане и дигитален контролен панел. Тежи 55 кг и изразходва средно 8580 I вода годишно, като годишната консумация на енергия е 170 kW/h.

Тази пералня е подходяща и за малки домакинства, и за семейства с деца

Този модел е с директно задвижване, капацитет от 9 кг, принадлежи към Клас А+++ и развива до 1400 об/мин.

Цикълът Allergy Care използва вода и топлина, за да създаде пяна, която дезинфекцира дрехите, като едновременно с това им осигурява деликатно третиране. Това намалява с 99,9% алергените, като домашните акари, причиняващи алергия или дихателни проблеми. Подобрете качеството на живота си, като поддържате здравословна среда без алергени.

Ако сте пропуснали да поставите нещо за пране в пералнята, трябва само да натиснете „Add Item“ и да добавите нещо към прането – от чорап до голямо яке. Cotton (Памук), Mix (Смесено), Easy Care (Лесна грижа), Speed14 (Скорост14) – каквото и да сте избрали, можете да отворите* вратата веднага (след по-малко от 3 сек)** по време на прането.

Изберете програма за пране и технологията 6 Motion Direct Drive ще движи барабана в различни посоки, за да предостави на тъканите подходящата грижа и да постигне изключителна чистота на дрехите.

Инверторният мотор с директно задвижване, с който работят нашите перални машини е изключително надежден и тих. От LG са убедени, че е един от най-добрите мотори за перални машини на пазара, и затова всички перални машини се предлагат със стандартна 10-годишна гаранция на мотора и частите.

Подходяща е за по-големи домакинства, семейства с деца и хора, страдащи от алергии

Този модел е от Клас А+++, капацитетът му е 7кг, а оборотите в минута са 1400.

Разполага с технология Add Wash, благодарение на която можете да прибавяте дрехи, дори ако програмата е започнала.

Инверторният мотор е дигитален и намалява околния шум, като допринася за висока енергийна ефективност.

За диагностика на проблеми се използва  Smart Check, което е автоматична система, позволяваща да се открият проблемите и техните решения, чрез приложение на смартфона.

Пералнята е с функция Защита от деца, осигурява центрофугиране, еко почистване на барабана, функция за състояние на програмата и таймер за оставащо време.

Предлага 10 програми, включително Грижа за бебето, спорт, синтетика, вълна, допълнително изплакване и други.

Моделът е подходящ и за по-малки, и за по-големи домакинства, както и за семейства с бебета

Този модел пералня е с капацитет до 7кг, развива 1200 об/мин и е от Клас А+++.

Разполага с програма Woolmark Platinum Care, създадена за пране на вълна и материи, изискващи ръчно пране, чрез което се постига отлично изпиране със запазена мекота на дрехите.

Осигурява също така и програма против алергени, която се състои от два етапа и премахва дразнещите кожата алергени – полен и прах.

Има дозатори за омекотител и препарат, разполага със 17 програми за пране, включително за тъмно пране, за цветно пране, за ризи, памук, вълна, програма за изстискване и отцеждане и други.

Има функции за защита от протичане, етапи на пране, родителски контрол, заключване на вратата, настройване на програмите и други.

По-подходяща е за малки домакинства.

Подходяща е също така и за семейства с малки деца или за хора, страдащи от определени видове алергии

Този модел побира до 7 кг дрехи и работи с до 1200 об/мин. Принадлежи към Клас А++ и е с FreshCare+ технология.

С FreshCare+ от Whirlpool разполагате с повече време за семейството и любимите си занимания. Ако сте избрали опцията FreshCare+ след края на цикъла, през барабана се процежда тънка струя пара, която в комбинация със специфичните движения на барабана поддържа свежо прането до 6 часа. Функцията спомага и за по-лесно гладене на дрехите.

Интуитивният дисплей с модерен дизайн осигурява удобно ползване. Въртящ се селектор на програми ви позволява лесно избиране на желаните опции за пране

Независимо от това дали перете дрехи за бебета или възрастни, можете да се възползвате от различни технологии и опции, в зависимост от материята и времето, с което разполагате за постигане на идеални резултати.

Уникалната технология Energetic Wash ви позволява да перете цветни дрехи на 15°С със същата ефективност като при 40°С. По този начин ярките цветове се запазват за по-дълго време. Освен на по-ниска температура, с тази програма дрехите се перат с асиметрични движения на барабана.

Пералня от Клас А+++, която развива 1400 об/мин и е с капацитет от 8 кг.

Изключително икономична и безшумна работа с много дълъг жизнен цикъл на инверторния мотора. Клас на енергийна ефективност A+++ -30% До 30% по-голяма ефикасност спрямо най-високия клас.

VarioPerfect™Oтнема – 65% по-малко време или използва 50% по-малко енергия – благодарение на опциите SpeedPerfect и EcoPerfect.

DrumClean – Програма за почистване и грижа за барабана с функция напомняне.