Българин получи „Зелен Оскар“ за опазване на природата

1
145
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Българин получи т.нар. “Зелен Оскар” за опазване на природата. Д-р Николай Петков от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) получи приза от Нейно Кралско височество принцесата на Британския кралски дворец Анн за дългогодишната ангажираност и работа за опазването на Шабленското и Дуранкулашкото езеро, които са важни места за зимуване на червеногушата гъска.

Д-р Николай Петков е един от петимата победители от цял свят с принос за опазването на природата, удостоени с наградата на Уитли тази година. Той се нарежда до хора, които работят за опазването на застрашени видове в Гана, остров Мадагаскар, Индонезия (остров Борнео), Коста Рика и Аржентина.

Удостоените с наградата Уитли за опазване на природата получават финансиране в размер на 40 000 британски паунда, предоставени от Фонда на природата Уитли, в подкрепа на работата им за опазване на едни от най-застрашените от изчезване видове на планетата и най-ценни природни територии. Наградата Уитли дава шанс на нейните носители да привлекат нови възможности за допълнително финансиране на техните дейности.

Д-р Николай Петков е четвъртият българин печелил наградата на Уитли за опазване на природата („Зеленият Оскар“), след Емилиян Стойнов, Емил Тодоров и Стойчо Стойчев.