Червената зона – област във Франция, забранена за посещение за поне 700 години

1
139
Добави коментар
setlans
setlans

Zone Rouge, или Червената зона, е област в Североизточна Франция, която е била толкова замърсена от сраженията в Първата световна война, че е обявена за негодна за човешко обитаване. И въпреки че зоната се е свила от 1918 г. насам, някои райони са все още изцяло забранени.

Почвата е толкова замърсена с арсен, че 99% от растенията умират. А, между другото, цялата земя е пълна с неизбухнали мини.

Невъобразимата интензивност на военните действия на Западния фронт, превръщат земеделските земи в кратери, пълни с тела. Само от Битката при Вердюн, която продължава 303 дни, жертвите са близо 1 милион души.

Малко след войната, френското правителство обявява площта от 1,200 кв. км. за непригодна за обитаване и стопанисване. Тя се простира грубо от Нанси, през Вердюн, до Лил. Зоните са разпръснати, но някои са толкова опасни, че са забранени за влизане. Те са изпълнени с неексплодирали мини, гранати, боеприпаси, човешки и животински останки. Тези места получават името Zone Rouge, Червената зона.

В Червената зона попадат и много призрачни села, изоставени след войната, които се считат за невъзстановими. Навсякъде се срещат знаци с надпис „разрушено село“, като се казва, че тези села са „загинали за Франция“.

По онова време, френското правителство описва зоната така: „Пълно опустошение. Щети по имоти: 100%. Щети по земеделието: 100%. Невъзможно за изчистване. Човешки живот – невъзможен.“

Освен с боеприпаси, почвите са силно замърсени и с олово, живак, хлор, арсен, други опасни газове и киселини.

Десетки тонове неексплодирали бомби се възстановяват от земята всяка година. Според гражданската отбрана на Франция, ще са необходими между 300 и 700 години, за да се направи пълно почистване на зоната.

Въпреки усилията, вероятността да се почисти Червената зона е много малка. Британският историк и автор Кристина Холщайн, обобщава пред National Geographic: „Те смятат, че имат 300 години работа, за да изчистят цялото бойно поле, но никога няма да успеят.“

Сетланс

Източници

Източници: Заглавна снимка: Бойното поле на Вердюн през 2005 г. By Oeuvre personnelle – Photographie personnelle prise près de l’ossuaire de Douaumont, Public Domain https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Verdun https://www.atlasobscura.com/places/zone-rouge