УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля благополучно кораба Драгън на път към МКС!

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка в инфрачервения диапазон на първата степен на ракетата „Фолкън 9“ по време на нейното кацане върху плаващата платформа в Атлантическия океан. Photo credit : SpaceX/NASA TV

4 май 2019 г. 10:27 ч.

Светослав Александров. Днес, на 4-ти май 2019 г., в 09:48 ч. българско време, от космическия център Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, излетя ракетата на СпейсЕкс „Фолкън 9“. Девет минути след началото на полета в орбита бе изведен благополучно корабът „Драгън“, който ще изпълни своята 17-та мисия по доставка на Международната космическа станция на провизии за астронавтите и научни експерименти. 

След приключването на своята дейност първата степен на ракетата извърши успешно кацане върху плаващата платформа „Разбира се, че те обичам“ в Атлантическия океан. Това бе 39-тото кацане за СпейсЕкс. 

Днешният полет бе първият за компанията по програмата на Международната космическа станция след успешния дебют на „Крю Драгън“ през месец март. 

Множество научни експерименти бяха изведени в орбита след днешното изстрелване. Орбиталната въглеродна обсерватория „OCO-3“ ще наблюдава комплексната динамика на намиращия се в земната атмосфера въглерод. Експериментът „Фотобиореактор“ на Немския аерокосмически институт DLR ще тества приложимостта на хибридните животоподдържащи системи, като в космоса ще бъдат отглеждани микроводорасли от вида Chlorella vulgaris. При бъдещи изследователски междупланетни мисии този подход може да намали изискването за доставки на храна и вода от Земята посредством товарни кораби, тъй като системата усвоява въглеродния диоксид във вътрешността на космическите станции и снабдява астронавтите с кислород. Същевременно биомасата от микроводораслите може да се използва за храна.

Експериментът „Органи на чип“ представлява работа с малки устройства, които съдържат човешки клетки, потопени в триизмерна матрица. Сравнявайки опитите, провеждани в космоса, с контролните на Земята, ще се получат ценни данни, които ще имат приложимост при лечението на различни заболявания.

Пристигането на кораба „Драгън“ на МКС е планирано за 6-ти май, в понеделник. 

За повече информация и новини от мисията в реално време: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/