Успех: частната американска ракета Електрон излетя от новозеландския космодрум на п-ов Махия и изведе три спътника в орбита!

1
171
Добави коментар
redbul80
redbul80

5 май 2019 г. 12:10 ч. Тази сутрин в 09:00 ч. българско време от космодрума на полуостров Махия, Нова Зеландия, излетя ракетата „Електрон“ на американската компания Рокет Лаб. В орбита бяха изведени благополучно три спътника: „SPARC-1“, „Falcon ODE“ и „Harbinger“. Съответно първият от тях ще тества нови технологични разработки за миниатюризация в областта на авиониката, вторият ще изучава проследяването на орбиталните отпадъци, а третият ще провери възможностите на компания Йорк Спейс Систъмс да удовлетворява строгите изисквания на правителствената космнавтика в САЩ. 

На страниците на сайта следим с голям интерес полетите на ракетите „Електрон“. Нейните двигатели „Ръдърфорд“, разработени и произвеждани в Калифорния, САЩ, са изключително иновативни – това са първите в историята на космонавтиката ракетни двигатели с електрически горивни помпи. Това ги отличава от класическите ракетни двигатели, при които за работата за помпите се заделя част от ракетното гориво. 

Така технологията на тази американска фирма позволява в орбита да се извежда по-голямо количество полезен товар, като се пести гориво. 

Очертава се 2019-та да е доста натоварена за основаната от предприемача Питър Бек компания Рокет Лаб. Очакванията са до края на годината да бъдат проведени още 16 мисии. 

Следващото изстрелване се очертава да е по-късно през този месец. Тогава в орбита ще бъдат вмъкнати шест спътника „Дав“ на Планет Лабс. 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab