19-годишна корупционна схема е довела до загубата на две мисии на НАСА през 2009 и 2011 г.

1
130
Добави коментар
redbul80
redbul80

6 май 2019 г. 16:00 ч. През 2009 година НАСА изстреля мисията OCO, която трябваше да изучава връзката между въглеродния диоксид и глобалното затопляне. В хода на полета обтекателят на ракетата не се отдели от спътника и това доведе до авария и загуба на OCO. Две години по-късно, през 2011-та, НАСА се опита да изстреля още една климатична мисия – Glory. Възникна идентичен проблем – обтекателят не се отдели по план и спътникът изгоря в атмосферата.

Повечето критично мислещи хора сметнаха, че става въпрос за ужасно съвпадение. Други обаче не бяха убедени – те заключиха, че загубите на две климатични мисии по един и същ начин са твърде подозрителни, за да са случайни.

През 2017 г. беше публикувана любопитна информация в две американски медии, която беше отразена и на страниците на КОСМОС БГ (източник). Същата година, след шестгодишно разследване, един от ръководителите на фирмата Sapa Profiles, която е доставяла алуминиеви компоненти на НАСА, се бе признал за виновен по обвиненията за фалшификация на резултатите от предполетните изпитания. Ръководителят на име Дени Бейлиъс е потвърдил, че не само е фалшифицирал лабораторни данни, но е давал заповеди на работниците си да постъпват по същия начин.

На 30-ти април 2019-та НАСА официално потвърди изводите от проточилото се с години разследване. Според прессъобщението на агенцията порочната схема е продължила цели 19 години, като фирмата е подвела хиляди клиенти. 

Сега Sapa Profiles ще трябва да плати $64 милиона обезщетение на правителствените и комерсиалните си клиенти – сериозна сума за фирма, но пренебрежимо малка за загубата на двете климатични мисии, която се оценява на повече от $700 милиона. Освен това компанията е под забрана да изпълнява държавни поръчки. 

Изстрелването на мисията OCO през 2009 година, което завърши с провал. Photo credit : NASA