Виртуалният астронавт става космически – книгата на Светослав Александров ще полети в космоса!

1
179
Добави коментар
redbul80
redbul80

7 май 2019 г. 15:00 ч. 

Светослав Александров. Когато публикувах книгата „Аз, виртуалният астронавт“, идеята ми бе да покажа на обществото, че космосът става все по-достъпен за всички и че всеки, който желае, може да участва по някакъв начин в космически проект. 

Днес бих желал да дам личен пример. Електронно копие от книгата, заедно със снимки на корицата и автора, ще полетят на борда на спътника „Дискавъри“, построен от частната американска компания Mini-Cubes, LLC. Изстрелването на сателита е планирано за втората половина на 2019-та година посредством ракетата „Електрон“ на Рокет Лаб. Стартът ще се проведе от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия. 

Това е един от трите полета, които като администратор на КОСМОС БГ съм ангажирал за изпращането на книгата към общо три дестинации: орбита, суборбиталното космическо пространство и стратосферата. Изпращането на борда на „Дискавъри“ е орбиталният полет. Чрез подкрепата ми за инициативата „Звезда на смъртта в космоса“ цитати от книгата ще полетят до суборбиталното пространство, на височина от около 120 километра. Изпращането в стратосферата с балон ще стане чрез любителска организация. 

Що се касае до полета на спътника „Дискавъри“, вие също бихте могли да изпратите нещо свое. Според сайта на Mini-Cubes всеки може да изстреля своето име до орбита за $1 долар, а своя собствена снимка за $15 долара. 

За повече информация относно инициативата на КОСМОС БГ и Mini-Cubes: Mini-Cubes, LLC

Научнопопулярната книга „Аз, виртуалният астронавт“ можете да закупите в хартиен вариант от книжарница „Български книжици“ на адрес гр. София, ул. Аксаков 10 (Кристал) или в електронен вариант от страниците на книжарница Книгите (линк тук) или Хеликон (линк тук). 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/