Порожанов на разпит заради злоупотребите с еврофондове

1
118
Добави коментар

Министърът на земеделието Румен Порожанов ще бъде разпитван от прокуратурата във връзка с делото за злоупотреби с европейски средства срещу Миню Стайков, съобщава „24 часа“. Министърът е призован като свидетел по делото, тъй като по времето на откритите злоупотреби е бил ръководител на Държавен фонд „Земеделие“, който е управляващият орган по селските програми.

Миню Стайков е обвинен в злоупотреби с евросредства, получени чрез подставени лица. Според държавното обвинение става въпрос за 5 млн. лв., изплатени по европрограма за лозя.

Припомняме, че Фонд „Земеделие“, чийто дългогодишен ръководител беше Румен Порожанов, е управляващият орган и Програмата за развие на селските райони (2007-2013 г.), в рамките на която са и отпусканите средства за къщи за гости. По думите на Порожанов са построени общо около 750 къщи за гости по тази програма, като при 62 от тях са открити несъответствия при използването им, а при 32 има пълно несъответствие. Заради това в края на 2018 г. са наложени корекции на обща стойност 10 млн. лв., които обаче все още не са върнати.