„Ливърпул“ е на финал на Шампионската лига след победа над „Барса“

1
139
Добави коментар

„Ливърпул“ осъществи истински подвиг! Без Роберто Фирмино, без Мохамед Салах, мърсисайдци победиха у дома „Барселона“ с 4:0 в реванша между двата тима от полуфиналите на Шампионската лига и продължават към спора за трофея в Мадрид, въпреки че испанският гранд спечели с 3:0 в първия мач.

На „Анфийлд“ каталунците започнаха много нервно и „Ливърпул“ поведе още в 7′, когато Жорди Алба сбърка, стигна се до удар на Джордан Хендерсън, който бе избит от Тер Стеген, но Дивок Ориги отбеляза при добавката – 1:0.

„Барселона“ продължи да не прилича на себе си и не създаде нищо опасно пред вратаря Алисон до последните секунди на първата част, когато Алба бе изведен отлично от Бускетс, но не успя да преодолее вратаря.

На почивката мениджърът на „Ливърпул“ Юрген Клоп направи принудителна смяна – Жоржиньо Вайналдум влезе на мястото контузения Андрю Робъртсън.

Холандецът се оказа златна резерва и само за две минути между 54′ и 56′ се разписа на два пъти за 3:0. Така той стана първият играч на „Ливърпул“ в Шампионската лига от 2007 г. насам, влязал като смяна и впоследствие отбелязал две попадения. За последно това прави сънародникът му Райън Бабел срещу „Бешикташ“. Никога досега в историята на турнира футболист, появил се на терена от скамейката, не бе вкарвал два гола на „Барселона“.

В 79′ защитата на „блаугранас“ проспа по безумен начин и изпълнение на корнер. Александър-Арнолд заблуди, че няма да центрира, след което бързо изрита топката в наказателното поле, където Ориги не сбърка – 4:0.

До края на двубоя каталунците дори не успяха да осъществят натиск и домакините удържаха аванса си.

Едва за четвърти път в турнира отбор отпада в елиминациите въпреки победа с три или повече гола разлика в първата среща. Интересното е, че за последно това направи именно „Барселона“ през миналия сезон, когато се наложи с 4:1 срещу „Рома“ в първия четвъртфинал, но загуби с 0:3 в реванша на италианска земя.