Григор се раздели с треньора си. Отказа участие на двойки в Мадрид

1
137
Добави коментар

Най-добрият български тенисист Григор Димитров обяви две големи новини. Първата ни ракета се раздели с треньора си Дани Валверду, с когото работи от 2016 г. Стана ясно също, че Гришо приключва участието си на турнира в Мадрид. В испанската столица хасковлията отпадна още на старта, отстъпвайки с 0:2 сета на американския квалификант Тейлър Фриц.

„След мача ми снощи с моя дългогодишен треньор Дани Валверду проведохме разговор заедно. След три успешни години, е време да тръгнем по различни пътища. Имахме изумителни моменти заедно. „Искам да благодаря на Дани за всичко, което направи за мен. Искам да му пожелая всичко най-добро в следващите му начинания“, написа Димитров в социалните мрежи.

Валверду, който наскоро навърши 33 години, ще се кандидатира за поста на Джъстин Гимелстоб в борда на АТР. Аржентинецът бе седмият треньор на Григор Димитров, като двамата работиха заедно от юли 2016 г. Именно под негово ръководство Димитров постигна върха в кариерата си до момента – трето място в световната ранглиста и победа на финалния Мастърс турнир в Лондон през 2017 г.

През 2018 г. тандемът записа спад, като към екипа на Димитров се присъедини и носителят на 8 титли от Големия шлем Андре Агаси, който има ролята на консултант. Въпреки това българинът продължи да е неубедителен на корта и да губи позиции. Често той страдаше и от контузии, заради които не успяваше да защити точките си. За цяла година той не игра на нито един финал. 2019-та започна с четвъртфинал в Бризбейн и осминафинал на Откритото първенство на Австралия. След това Димитров контузи рамото си и пропусна голяма част от сезона, което му коства и места в ранглистата.

Преди това Гришо бе под ръководството на Франко Давин (ноември 2015 – юни 2016, най-добро класиране: 26-то място), Йохан Йортегрен (август 2015 – ноември 2015, най-добро класиране: 17-то място), Роджър Рашийд (октомври 2013 – юли 2015, най-добро класиране: 8-мо място), Микаел Тилстрьом (ноември 2012 – октомври 2013, най-добро класиране: 28-мо място), Патрик Муратоглу (август 2011 – ноември 2012, най-добро класиране: 48-мо място), Питър Макнамара (май 2010 – август 2011, най-добро класиране: 57-мо място) и Петер Лундгрен в периода февруари 2009 – май 2010, когато беше извън топ 100.

По-притеснителен за феновете на Григор Димитров е отказът му от участие на двойки в Мадрид, където утре той и руският му партньор Карен Хачанов трябваше да излязат срещу аржентинеца Диего Шварцман и австриеца Доминик Тийм в среща от втория кръг. На старта Димитров и Хачанов надиграха поставените под №4 колумбийци Хуан Себастиан Кабал и Роберт Фара с 6:2, 7:5.

Българинът, който се свлече до №46 в световната ранглиста, има проблеми с травма в рамото от началото на годината и може би това