Мултикукър [Ръковудсто за пазаруване]

2
144
Добави коментар

Мултикукърът е незаменимо устройство за съвременната кухня. Неговата главна позитивна черта е автоматизацията при приготвяне на разнообразни храни и ястия. Напълнете купата с необходимите продукти, изберете програма, натиснете „Старт“ и отидете да се занимавате с други свои неща. Когато всичко е готово, уредът започва да издава звуков сигнал и по този начин вие ще знаете, че храната ви е приготвена. В нашия онлайн магазин можете да се възползвате от богат избор на мултикукъри. 

В тази статия ще ви разкажем за това какво е нужно да имате предвид когато решите да си закупите такъв уред, за да можете да имате максимална полза от него и да ви бъде неотменен помощник в кухнята

Видове мултикукъри

Според начина си на обработка на продуктите, мултикукърите се делят на два основни типа: обикновени и такива под налягане. С обикновените храната се приготвя при нормални атмосферни условия вътре в работната купа. При втория вид се повишава налягането, което помага за намаляване на времето за готвене. 

Готвенето при по-високо налягане не е подходящо за приготвянето на някои видове блюда. Затова, ако сте решили да си закупите мултикукър под налягане е добре да проверите дали той може да работи както с високо, така и с обикновено налягане.

Типове нагряване

Мултикукърите се отличават и по способността си да се нагряват. Повечето от моделите имат метален нагревателен елемент отдолу, на който е монтирана купата. По същество това е принципът на работа на обикновената електрическа печка. Могат да бъдат осигурени и допълнителни нагреватели: в капака или по диаметъра на купата (т. нар. 3D-нагревател). Допълнително има в продажба и модели с индукционно нагряване  или халогенно нагряване. Предимството им е, че са доста икономични, поради по-ниските топлинни загуби, но са малко по-скъпи от обикновените. 

Мощност

Колкото по-висока е консумацията на енергия, толкова по-бързо ще се получи нагряване. Логично е индикаторът да е свързан с обема на купата: колкото е по-голям индикатора, толкова по-голям ще е обема на купата, така че процесът на готвене да не бъде твърде бавен.В нашия онлайн магазин има модели с мощност до 800 W, но най-широко разпространени са мултикукъри с мощност около 1000 до 1500W , както и над 1500 W. Има и по-мощни модели. Търсенето на модели с твърде висока мощност не е необходимо. За обикновено готвене е напълно достатъчна мощност от 800 до 1500 W. 

Трябва да се отбележи, че при мултикукърите, при които не се повишава налягането вътре в работната купа, приготвянето на продуктите и блюдата ще отнеме повече време, отколкото по обичайния начин (в тенджера, тиган и т.н.). Струва си да се отбележи, че всички или повечето от процесите (в зависимост от използваната програма) са автоматизирани, така че собственикът на уреда да може да прекарва времето си във вършене на нещо друго, докато ястието се приготвя. Аналогичен е примера и със съдомиялните машини – вие можете да измиете чиниите и на ръка, но защо да го правите, ако същата дейност би могла да бъде извършена с натискането само на едно копче?

Обем на купата

Работната купа е един от основните елементи, тъй като именно в нея се приготвя храната. Затова обърнете специално внимание на нейния капацитет. Има модели с малка купа – от 2 до 5 литра. Но също така се продават и модели с по-голям обем, достигащи до 10 литра. Можем да кажем, че стандартният обем на купата на съвременният мултикукър е 5 литра. Обикновено това е достатъчно за семейство от 3-4 души. Преди да закупите мултикукър е добре да направите съпоставка с кулинарните си традиции (колко често се готви, колко хора ще се хранят и т.н.) и обема на купата на модела, който ви харесва. Възможно е да се окаже, че е по-добре да се избере уред с купа, чийто обем е по-голям или пък по-малък. Всичко е строго индивидуално.

Вътрешно покритие на купата Важно е да се вземе под внимание материалът, с който са покрити стените на купата. Всички купи имат незалепващо покритие. Това може да бъде традиционното тефлоново покритие или пък керамично покритие. Нито единият, нито другият вид се характеризират със специални предимства. При внимателно боравене с купата, всяко покритие ще продължи да бъде в добър естетически вид за дълъг период от време. Без значение дали моделът мултикукър е по-скъп или по-евтин, най-важното е да се работи внимателно с купата.Препоръчваме да закупите специални силиконови лъжици или други подобни аксесоари. Понякога дори пластмасовите лъжици или шпатули могат да навредят на покритието на купата. Ако разполагате със съдомиялна машина, уверете се, прочитайки ръководството за употреба, че тя позволява да се мие купата в нея. В противен случай миенето в съдомиялна може да навреди на повърхността на купата. В такива случаи е най-добре тя да бъде измита ръчно и много внимателно, за да не бъде наранено нейното покритие.

Видове капаци Обикновено капакът на мултикукърът е сгъваем. Така по-лесно се създава запечатано пространство отвътре с променливо налягане. Въпреки това, повечето от „обикновените“ мултикукъри са оборудвани с капак на панти. Всички подобни уреди в долната си част на капака имат подвижен елемент. Него лесно можете да го почистите при наличие на замърсяване в резултат на процеса на готвене. 

Моделите с напълно подвижни капаци са по-рядко срещани. В повечето случаи това са мултикукъри без функция за повишаване на налягането.

Програми за приготвяне на храната 

При съвременните мултикукъри се наблюдават 

три основни типа програми: 

напълно автоматична, полуавтоматична и с ръчна настройка.

Първият тип – това е всичко, което уредът е наследил от оризоварката: програми за приготвяне на зърнени храни, овесена каша, отделна програма за приготвяне на ориз с избор за крайната му мекота (за различните ястия е необходима различна мекота), програма за готвене на пилаф.  Обикновено броят на напълно автоматичните програми достига до 10. Въпросът е, че трябва само да изберете програма и да я стартирате. Устройството ще извърши настройките за времето за готвене и самата температура.

При полуавтоматичната програма, след инсталиране на желания цикъл, уредът ще подкани потребителя да избере времето за готвене. Има и модели, при които преди това трябва да изберете вида на продукта – за по-точни настройки на температурата. Като цяло, процесът не е много по-сложен, отколкото когато се активира автоматичната програма, но тук се отнема малко повече време – около 20 секунди. Добре е да разполагате и с режим за ръчна настройка. Това дава възможност да се избере не само времето за готвене, но и температурата. Това е удобно за вашите собствени кулинарни експерименти, важни при използването на мултикукър за печене и т.н. Има модели, при които има няколко такива режима и уредът може да запомни настройките за всеки от тях. Също така се продават и модели, при които в рамките на един цикъл за готвене можете да създадете няколко етапа с различни настройки. Като цяло, ако сте кулинарен експериментатор, тогава е по-добре да закупите мултикукър не само с автоматични и полуавтоматични режими, но и с ръчни настройки.

Изхождайки от практиката, ние отбелязваме, че най-често се използват програмите за: „Супа“, „Печене“, „Задушаване“, „Овесена каша“, „Млечна каша“, „Ориз“, „Пилаф“, „Готвене на пара“ (за тази цел в опаковката обикновено има пластмасова тава). Но има и уреди, при които може да се пържи, да се приготвят макаронени изделия или кнедли, да се приготвя кисело мляко и дори извара или да бъде като фритюрник. 

Не си заслужава да търсите модели с максимален набор от програми за приготвяне на храна. Най-вероятно никога няма да опитате повечето от тях. По-логично е да изберете такъв модел, при който функциите ще са ви необходими и ще имат широко приложение в ежедневието ви. Не забравяйте, че някои програми могат да се използват за различни кулинарни нужди, а не само за тези, посочени в заглавието. Например при режим на задушаване се получават отлични супи.

Най-често добавяните Мултикукъри в списъка с Любими

1.Уред за бавно готвене Heinner HSCK-C35CR,

Уред за бавно готвене Heinner HSCK-C35CR, 3.5 л, 135 W, 2 настройки на температурата, Таймер, Златист Уред за бавно готвене Heinner HSCK-C35CR

Насладете се на здравословна и вкусна храна, но и на удобство с уреда за бавно готвене HEINNER HSCK-C35CR. Ползвайки революционна концепция, която помага да приготвите храна при ниски температури, като по този начин запазвате хранителните вещества. Възползвайте се по всяко време, просто добавете съставките и устройството довършва останалата част, без да е необходимо наблюдение. 3.5 л, свалящ се, топлоустойчив, керамичен сед 

Устройството разполага с топлоустойчив, подвижен керамичен съд. Също така е много лесен за почистване. Незалепващ съд

Устройството се предлага със сваляем, лесен за употреба и почистване, съд с незалепваща повърхност. Функция за топло съхранение

Подгответе сега, яжте по-късно! Ако нямате възможността да сервирате храната веднага след приготвянето й, функцията за топло съхранение я поддържа на идеалната температура дори до няколко часа след приготвенето й. Защитно стъклото

Защитния стъклен капак, позволява да се мие в съдомиялната машина, а също така позволява да наблюдавате процеса на готвене. Спестете време и гответе по-здравословно

Устройството не изисква наблюдение, позволявайки да вършите други задачи междувременно, като спестявате време, по-този начин. Освен това, бавното готвене спомага за запазването на хранителните съставки и същевременно подобрява вкуса на ястия. 

2.Мултикукър 18 програми ZEPHYRZ P1985C5

Скрит диамант за твоята кухня! Многофункционалният кухненски уред за готвене, наречен за кратко Мултикукър е наистина незаменим помощник за всяко домакинство. С негова помощ приготвянето на ястия е не само по-лесно, но и по-бързо и с по-малко разходи.Мултикукър Zephyr ZP-1985-C5 ти пести Време, Място, Усилия и Пари! Истинска магия в твоя дом благодарение на този наистина иновативен домашен уред!Компактен, практичен и удобен Мултифункционален уред за готвене ZEPHYR ZP 1985 C5 може да стане вашият най-добър и верен помощник в кухнята. Компактен, практичен, надежден и лесен за употреба – с него възможностите ви са неограничени и готвенето се превръща като детска игра! Освен с всички възможности които предлага, уредът впечатлява със своята изчистена, елегантна визия и компактния размер и форма. Той е лек и удобен за пренасяне, така че може да го вземете навсякъде с вас – на село, на почивка или пък на вилата. 18 в 1 С този модел на Zephyr имате на разположение 18 

3.Мултикукър под налягане – херметик ZEPHYR ZP 1985 B6

Тайната съставка на всяко превъзходно ястие е, освен щипка любов, така и качествен уред за приготвянето ѝ! Ако искаш да водиш по-здравословен начин на живот, ако си зает и нямаш достатъчно свободно време за готвене или пък нямаш добри кулинарни умения… избери Zephyr ZP 1985 B6. С него ще спестиш ценно Време, Място, Усилия и Пари! Уpeдът e изĸлючитeлнo пoдxoдящ и зa ceмeйcтвa c дeцa, нa ĸoитo e вaжнo дa се пoднacя вкусна, paзнooбpaзнa и пoлeзнa xpaнa вceĸи дeн, зa възpacтни xopa, ĸoитo ca твъpдe yмopeни и за всички останали, които иcĸaт вceĸи дeн дa имaт aпeтитнo пpигoтвeнa xpaнa! С този уред възможностите за приготвяне на всякакви ястия са неограничени и готвенето се превръща в истинско удоволствие!Мултикукър Zephyr ZP 1985 B6 използва последните технологии и напълно замества тенджерите под налягане, уредите за приготвяне на ориз, гювечетата, като комбинира всички техни предимства.

4.Multicooker Philips HD4749/70

22+ предварително зададени програми ви позволяват да готвите с лекота Функция за поетапно готвене за персонализани любими рецепти  Функция за 3D подгряване, която осигурява равномерно загряване на ястията  Съд с дръжки и керамично покритие за лесна употреба и почистване Подходящ за съдомиялна машина и незалепващ вътрешен съд  Включена кошница за задушаване на продукти  Приложена е книжка с рецепти за вдъхновение всеки ден  Лесният за програмиране 24-часов таймер за предварителни настройки гарантира, че ястията за готови навреме  Удобно заключване за деца, с което в кухнята е безопасно  Разглобяем вътрешен капак за лесно почистване  Вграденият микропроцесор гарантира лесно ненаблюдавано готвене  MyRecipe запазва персонализирани програми за лесно повторение

5.Multicooker Philips HD3037/70, 980 W

Мултифункционален уред за готвене Philips По-вкусна и по-лесно сготвена храна Мултифункционален и лесен за ползване, уреда за готвене все едно ви чете мислите: сами избирате предпочитаното ястие, следвате инструкциите от рецептата, настройвате подходящата функция и нужното време с помощта на екрана и лесното за използване меню и.. готово! Множество възможностти C мултифункционалния уред за готвене Philips лесно можеш да намериш голямо разнообразие за вкусовете на цялото семейство: апетитни аперитиви, супи, основни ястия, пържоли, зеленчуци или десерти – всички те се получават вкусни всеки път само с едно натискане на бутона Приготвянето на храната е готово само за няколко минути Можеш дазатоплиш всеки вид ястие с помощта на бутона „REHEAT“. Избираш времето за затопляне и след няколко минути можеш да сервираш вкусен обяд или вечеря.. Дори ако не си до уреда Philips, когато времето изтече, функцията „KEEP WARM“ продължава да пази храната топла. Всички ще се радват на любимите си ястия, без да се налага да прекарваш много време в кухнята! Вградения микропроцесор осигурява лесно приготвяне Вградения микропроцесор осигурява лесно приготвяне на вашите любими изделия Външен корпус от неръждаема стомана за лесно почистване Външен корпус от неръждаема стомана е страхотен и се почиства лесно Изключително дебела вътрешна тенджера – 2 мм за еднородна термична кондукция Изключително дебела вътрешна тенджера – 2 мм разпределя едновременно топлината и прави храната по-вкусна. Въртяща се дръжка за лесно транспортиране Мултифункционалният уред за готвене от Philips е удобен и лесен за транспортиране извън кухнята или за сервиране в дневната. Предварително настроен хронометър, лесен за програмиране 24 часа Предварително настроен хронометър, лесен за програмиране 24 часа ще ви осигури вашите ястия да са готови на време. Функция за опазване на храната топла я пази свежа за 24 часа Използвайте функцията за запазване на храната топла, за да запазите ориза или каквото и било то друго ястие свежи за по-дълъг период, без да губите от хранителните вещества и вкуса на храната. Когато процеса по сготвянето е прол;ючил уреда преминава автоматично към режима за запазване на храната топла. Вътрешната тенджера се мие и в съдомиялна машина 3D функцията за затопляне осигурява сготвянето на най-хубавите ястия

6.Халогенна фурна REDMOND RAG-241-E

Съвместима с всякакви марки мултикукъри и дори с нормални съдове и тенджери.

Мощност: 700-800 W. Захранване: 220-240 V, 50/60 Hz. Капацитет : 5л, диаметър на капака: 22.5 cm. Температури: 60-250°C. Дължина на кабела: 1.5м. Работи с 4, 5 и 6л съдове.

7.Мултикукър 8в1 Royalty Line RLEMFC1400

Ергономичен, стилен дизайн и разнообразие от функции – Royalty Line RL-EMFC-1400.1D!  Ако искаш разнообразно и здравословно меню всеки ден, но не разполагаш с време, за да приготвиш ястия за цялото семейството, уред за бавно готвене Royalty Line е за теб. Бързо и без усилия ще можеш да приготвиш здравословен обяд или вечеря за цялото семейство. Уредът разполага с 8 възможности за готвене, с чиято помощ можеш да приготвиш всичко от задушено месо, риба, яхнии, бульони, ориз и зеленчуци до различи видове десерти.  Уредът разполага с подвижен вътрешен контейнер с вместимост от 5.6 л, който е подходящ да се почиства в съдомиялна машина. Контейнерът е с незалепващо покритие, което позволява готвенето с минимално количество мазнина.  На разположение е вграден цифров дисплей и два бутона: един за избор на функция и един за избор на температура или време за готвене. Имаш възможност да избереш каква да бъде температурата в диапазона от 60°C до 220°C. Можеш също така предварително да приготвиш всичките си ястия, а с функцията за подтопляне, да поддържаш храната топла до 12 часа.

8 ФУНКЦИИ В 1 УРЕД Бавно готвене на ниска степен – идеален за яхнии, къри, месо, паста, десерти и много други;Бавно готвене на висока степен – тук се готви при по-високи температури за по-кратък период от време;Къкрене (слаб огън) – сосове, супи, зеленчуци, риба и др;Запечатване – може да запечатате месо и риба, за да запазят естествените си сокове;Запичане – идеално за различни видове месо, картофи и едри зеленчуци;Печене – чудесен за печене на сладкиши, бисквити, пайове и гювечи;Готвене на пара – за здравословно готвене на риба, зеленчуци и др;Подтопляне – поддържа храната топла до 12 часа, след приключване на готвенето; ХАРАКТЕРИСТИКИ  – Неръждаема стомана  – Цифров дисплей – Осветени бутони за управление – Обем: 5.6 литра  – Размери (ДхШхВ): 33х47х27 см  – Напрежение 220-240V-50 / 60Hz

8. Мултикукър GOURMETmaxx 10в1

Устройство за почти всички задачи в кухнята!  10в1: разбъркване, смесване, готвене, пара, емулгиране, кълцане, пюриране, разбиване, претегляне, смачкване Елегантен и компактен дизайн за подготовка в най-малкото пространство С интегриран мащаб Обратно въртене за равномерно разбъркване без рязане Регулируема температура на готвене (30 -120 ° C) Регулируема скорост на смесване (160 – 6000 об. / Мин.) 60-минутен таймер ОЩЕ ИЗГЛЕДИ ДЕТАЙЛИ GOURMETmaxx Thermo-Multikocher Premium 10в1 с дясно / ляво завъртане, червено / черно Thermo-Multikocher Premium „GOURMETmaxx“ предлага множество функции за подготовка и заменя различни кухненски машини в малко пространство. Това ви спестява пространство и усилия и сега изисква само компактна универсална машина за подготовка, подготовка и готвене. Дали разбъркване, смесване, готвене, задушаване, емулгиране, рязане, пюриране, месене, претегляне, раздробяване – всички функции за готвене и смесване могат да се регулират лесно и индивидуално. С интегрирана скала за прецизно дозиране и порциониране. Включва обратното въртене за плавно разбъркване без рязане. Температурата и скоростта се регулират индивидуално. Функция таймер за прецизно готвене. Голям резервоар от неръждаема стомана и острие от неръждаема стомана. Включва готварска книга с над 100 рецепти. Включително аксесоари: 2 части парно готвене + капак, разбъркващо приспособление, шпатула, книга с рецепти. Технически данни: Материал: PP, ABS, PES, неръждаема стомана Размери (L x W x H): приблизително 44 x 30,5 x 50 cm Дължина на кабела: приблизително 90 cm Капацитет: 2.0 л Мощност: 220-240V ~, 50/60 Hz; Отопление: 1000 вата; Мотор: 500 вата Доставка: контейнер от неръждаема стомана, 2 бр. Приготвяне на пара за готвене + капак, острие от неръждаема стомана, приспособление за разбъркване, шпатула и книга с рецепти Забележки: Това устройство е подходящо за смесване, нарязване, пюриране, загряване, готвене и варене на храна. Този уред не е фритюрник. Не се опитвайте да изпържите храни с уреда.

9.Готварски уред Xiaomi Mi Induction

Той не само притежава по-модерната технология за електромагнитно отопление с индукционно нагряване, но и използва технологията за отопление с микро-налягане от висок клас, за да направи оризът равномерно нагрят.

По-голямо проникване на хранителни вещества и по-сладко. Вътрешната облицовка, изработена от сив чугун, има термична стабилност и магнитна пропускливост, несравнима с легираната обвивка. Интелигентният контрол на нагряване може да регулира мекотата според различните оризови сортове и различни предпочитания и също така може да използвате дистанционно управление, което ви позволява да контролирате по всяко време и навсякъде. Лесно е да готвите мек, леко сладък ориз.

Лесен за почистване

Лесно премахващата вътрешна част прави почистването още по-лесно.

Всеки ъгъл може да бъде лесно достигнат.

Лъжицата е също толкова изтънчена.

Лъжицата, която идва подарък, също е подобрена. Тя използва по-висококачествен полипропилен материал. Можете да оставите лъжицата на масата всеки път, когато завършите ориза.

10.Подвижен уред за су вид /термоциркулатор (Sous-Vide)

Долна част изработена от висококачествена неръждема стомана. Горна част представлява олекотена пластмасова конструкция. Загряване на водата: от 40°C до 90°C с точност до 0,1°C. Циркулация на водата: 6 -19 l/min. Модерен сензорен дисплей с приятна LED светлина. „Touch“ бутони за управление. Показание на дисплея за избрана температура на су вид готвене. Показание на дисплея за оставащо време на готвене. Цифров програмируем таймер. Фиксатор за закрепване към съда за готвене. Елегантен дизайн и компактни размери. Удобен за съхранение. Лесен за употреба и почистване. Здравословно и диетично готвене: ниското температурно вакуумно готвене позволява да се приготвят вкусни храни, като се използват няколко подправки Цвят: черен Размери: 37.4 x 8.4 x 7.6 cm Мощност: 800 W. Захранване 230 V, 50 Hz. Модел: SVC100 Тегло: 1.32 кг В комплекта: 5 торбички за вакуумно готвене при ниска температура. Sous Vide: вакуумно готвене при ниска температура. Sous Vide е лесна за употреба и прецизна система за готвене, използвана в най-добрите ресторанти, за да постига винаги перфектни резултати. Храните, поставени под вакуум, се потапят в контейнер, пълен с вода и се варят при ниска температура, която винаги се контролира. Резултатът е перфектно и равномерно готвене. Храната има по-добър вкус и запазва хранителните си свойства. Предимствата на готвенето на Sous Vide Винаги перфектни резултати. Сготвената храна ще бъде хомогенна и с еднаква консистенция. Благодарение на автоматичния контрол на температурата можете да готвите любимите си ястия с реални резултати като „Шеф“ готвач. Здравословна и универсална кухня Вакуумно готвене ви позволява да готвите вкусни храни, като използвате малко подправки. Сготвената по този метод храна Ви позволява да запазите хранителните свойства на съставките. Очаквани резултати. Нискотемпературното вакуумно готвене Ви позволява да приготвите храната си предварително, за всеки ден или за специален повод, и да я използвате, когато е необходимо. Съвременната кулинария познава неограничен брой техники на готвене, но има една, която заслужава особено внимание. Готвенето под вакуум при ниска температура, известно по света с френския термин „sous vide“ (су вид), е сравнително нова техника, която се използва от най-добрите шеф-готвачи, заради невероятните резултати. Готвенето при ниска температура става в диапазона: 50°C – 68°C. Във вакуум се готвят често по-жилави меса, за да се разгради колагена и да се преобразува в желатин. Преди да се вакуумира, продуктът трябва да се почисти много добре. Продължителността на готвене и температурата варира от естеството на самия продукт, но температурата винаги е от 50°C до 68°C. При работата с вакуум е важно да се знае, че в момента, в който се прекратява термичната обработка, пликът трябва веднага да се потопи във вода с лед, за да се спре процесът на готвене. Приложението на готвене под вакуум е приложимо в профисионалана среда и в домашни условия. Особено подходящо е за кетеринг фирмите. Продуктите се вакуумират, оставят се за около 12 часа на температура от 58°C – 60°C, охлаждат се и непосредствено преди сервирането се затоплят, като едва след това се разопаковат.