Приносът на Орлин Алексиев в екологията

1
281
Добави коментар

Замърсяването на въздуха в големите градове и индустриалните центрове от години е тема, която изисква сериозно внимание от страна на местните и държавните управници. Със средства от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ), председател на управителния съвет на който е Орлин Алексиев – общински представител от ПП ГЕРБ, с малки, но сигурни крачки се полагат основите за подобряването на качеството на парковете и градините в столичния град, а така и за  подобряване на качеството на въздуха в определените райони.

Въпросът за чистия въздух и парковата среда  е актуален не само в страната ни, но и по целия свят. Но малко хора знаят, че засаждането на нови дървета и изграждането на паркове, така че да имат ефект върху качеството на въздуха, не може да става на случаен и хаотичен принцип. Ландшафтните архитекти изследват въздушните течения в районите на градовете и преценяват най-подходящото място, където да се изгради нова паркова система, така че тя да окаже благоприятно влияние върху въздуха на града.

И все пак българските градове може да са едни от най-замърсените в Европа, но някои от провинциите в Китай, например ужасяват със заниженото качество на въздуха си. Такъв пример е Шъ джа Джуан – с над 20 милиона жители в близост до столицата Пекин. Местността се слави с наличието на много заводи. Това прави въздуха там  изключително замърсен и непоносим. Първият път, в който отидох там, не можех да повярвам на очите си. Имаше смог – гъста мъгла от токсични изпарения, заради които слънцето не се виждаше. Хората ходеха с маски и прекарваха целия си ден в затворени посещения, в които има пречистващи системи. Последните останали живи растения бяха опаковани със специални съоръжения, които да ги поддържат живи. Гледката и усещането бяха наистина ужасни. Най-интересното от всичко е, че живущите там не се оплакват, защото нямат база за сравнение, а и може би са се приспособили.

Какво се случва в България? Както вече споменах, СОПФ, който е специализирана агенция, подпомагаща финансово проекти на Столична община, със средства от продажбата на общинско имущество, финансира проекти, с цел да облагороди или възстанови парковата мрежа в общината. Според официалната информация за периода 2015-2018 г. са инвестирани 4 597 536 лв. в няколко приоритетни направления – за обновяване и реконструкция на паркови пространства и алеи, като  озеленяването на кварталните пространства е особено важно, тъй като през последните години междублоковите пространства се превърнаха в паркинги, а детските площадки се амортизираха и станаха опасни, ето защо засаждането на растителност също е от финансираните цели на Общината.  Тези проекти се гласуват от Столичния общински съвет, а Съветът за управление на СОПФ и неговия председател Орлин Алексиев, съблюдават за акуратното изпълнение на проектите.

Сред задачите на Общината са и засаждането на над 20 000 млади дръвчета и обособяването им в паркови среди.

Google+ Comments