5 необикновени обяснения за Дежавю

1
187
Добави коментар
setlans
setlans

Дежавю. Странното усещане, че вече сте преживели даден момент – конкретен момент – преди.

Науката ни казва, без да знае истинската причина, че дежавю е вероятно просто проблем на паметта, повредени неврони, или както Уикипедия го нарича „психологически феномен“.

Съвсем наскоро, изследователи от Университета на Сейнт Андрюс във Великобритания, изследвали тези странни преживявания, заключават, че дежавю, може би е начин на мозъка за двойно проверяване на спомените (или както те го наричат „разрешаване на конфликти“).

Все пак, въпреки това изследване, дежавю остава една фантастична мистерия. Това води до създаването на много различни теории, които се опитват да ни обяснят, какво би могло да ни накара да изпитваме един уникален момент два пъти. Тук сме събрали няколко от тези алтернативни обяснения.

Въпрос на Време

Изглежда, че времето тече само в една посока – напред. Вселената марширува заедно с увеличаващата се ентропия, и времето никога не обръща посоката си. Ние не можем да се движим назад.

Но не всички вярват, че това е истина.

В действителност, някои твърдят, че времето е циклично. То се повтаря, или дори тече в двете посоки. Ние, като хора с ограничено възприятие, обикновено не забелязваме. Докато забележим.

Една завладяваща идея е, че нашето съзнание съществува извън физическото ни тяло, и когато се случи дежавю, това е момент, в който става ясно, че такова разделение съществува. Ние осъзнаваме, че времето се движи напред и назад, и осъзнаваме, че сме изживели това конкретно време и място преди.

Бъг в Матрицата

Има една сцена във филма „Матрицата“, в която Нео вижда една черна котка да прави едни и същи стъпки, два пъти в рамките на секунди. „Уау“, възкликва той, „Дежавю“.

Това, което се случва след това е интересно откровение. Тринити обяснява, че дежавю е бъг в Матрицата, който отчита, че компютърната програма, която наричат живот се е променила.

Тук, в „реалният“ свят, някои смятат, че тази хипотеза може и да е истина. Може би и ние, както Нео и приятелите му, живеем в симулирана реалност. И ако това е реалност, може би и ние страдаме от такива бъгове, под формата на дежавю.

Вече сте живели преди

Прераждане е вярата, че когато умрем, ние започваме един изцяло нов живот в различна физическа форма. Ако това е вярно, дежавю може да бъде тази скрита памет, доказателство за предишно съществуване.

Ето още една странна възможност. Според теорията за Големият отскок, Вселената може да преживява повтарящ се цикъл на свиване (по време на който тя се разпада обратно в сингулярност) и Големи взривове. Отново и отново, Вселената се създава и унищожава, може би безкрай.

Ако Вселената е безкраен цикъл, би ли било възможно, в различни вариации на Вселената, точно същото разположение на галактики, планети, частици, аз и вие да се случи няколко пъти?

Може ли, дежавю да бъде знак, че вече сме преживели точно този момент преди?

Спомени от други светове

Науката продължава да ни насочва към вероятността за съществуването на други светове. Главно с идеи като интерпретацията на много светове, които отварят врати към възможността за алтернативни вселени, всяка с много разклонения.

Ако тези паралелни вселени наистина съществуват, бихме ли могли да взаимодействаме с тях?

За сега, това изглежда е фантазия. Но има и истории за хора, които вярват, че идват от други вселени и помнят всичко. В други необикновени случаи, хора са изпитвали, както те го наричат „alter vus“. Докато те не са били в други вселени, те привидно помнят неща, които се случили с тях и споделят спомени с други версии на себе си.

В този случай, дежавю може да се случи, когато тези вселени се приближат на близко разстояние една до друга.

Предчувствие

Има няколко вида дежавю, един от които е deja vecu – нещо „вече преживяно“.

Обикновено става въпрос за съвсем обикновена ситуация, в която чувстваме, че можем да предусетим всеки един малък детайл.

Познати са ни гледката, действията на участниците в разговора, и дори репликите ни звучат така сякаш предварително знаем, че ще бъдат изречени.

Някои смятат, че това е доказателство за способността да се вижда или предсказва бъдещето.

Други видове дежавю:

Deja senti е състояние, което се превежда като нещо „вече почувствано“. Вътрешно усещане, което дефинираме като познато, но не обвързваме със ситуацията, в която се намираме в дадения момент.

Deja visite съдържа в себе си подозрението за вече посетено място. Сигурно ви се е случвало понякога да се движите из непознат район, но да имате странното усещане, че сте били там и преди, и да сте в състояние да се ориентирате правилно.

Deja reve е нещо „вече сънувано“, а deja entendu се превежда като нещо „вече чувано“- когато имаме усещането, че можем да предвидим какво ще каже събеседника ни в разговор, който водим.

Много често ни се случва да имаме ясната идея какво искаме да кажем, но да не можем точно да се сетим какво е. В такива ситуации от типа „на върха на езика ми е, но не се сещам“ ние изживяваме Presque vu- още едно от проявленията на дежавю.

Сетланс / strangerdimensions, wikipedia