Борисов срещу Радев: Той прави кампания с държавни пари. Всяко негово изказване е в полза на опозицията и срещу управлението

2
544
Добави коментар

„Да се надяваме нещата да се развият по положителен начин за Европа. Следващите седмици и месеци, освен изграждането на парламент, съвет, комисия и комисари, има въпроси на които трябва да си отговорим.“ Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след срещата на върха в Румъния.

„Имаме ли отбранителна способност? Коелгата от Кипър се оплака как Турция дупчи икономическата му зона. И аз му казах: „Колега какво очакваш? Ние нямаме армия, нямаме нищо.”. Можем да разчитаме само на остра реакция. На думи много неща направихме, но тези неща още не са факт. Говорих много за Западните Балкани и конфликтите“, обясни още той.  

„Има много напредък и се отчита направеното от нас. В Румъния и България обаче заплатите и пенсиите са много различни. В най-важната сфера все още сме последни. Много трябва да се помисли за нашия регион“, допълни Борисов.

„С тежки компромиси ще се работи в следващия европарламент, защото ще има много формации. Вече не е това време, когато има само леви и десни. Сега ще е тежка конфигурацията и ще видим в деня след изборите“, каза Борисов.

Премиерът заяви, че трябва да се гласува за системните партии. „Те са членове на европейските политически семейства и имат реални политики в страните си. ЕНП стоим зад Вебер, а социалистите зад Тимерманс, но няма да коментирам повече, за да не ме обвинят нещо пак“, каза Борисов.

Запитан как ще отвърне на изказването на Радев, че е равно отдалечен от всички партии, в задочния спор с него, премиерът заяви:

„Аз нямам спор с него. Той прави кампания с държавни пари всеки ден. Вместо да каже на неговите хора да се върнат на работа, защото да се водиш на работа в парламента и да не ходиш на работа, не е редно.

Аз дадох пълен отчет за всеки един от дните си, откакто тече кампанията.

Ако е против да се купят на децата нови автобуси и утре като аварира някой и пази Боже да загинат, да носи той отговорност.

160 хил. души нямат в Ямбол болница и ги носят на ръце между павилионите. Ако е против болницата, да излезе и да каже, че е против да се дадат парите. Една година се прави проектът и сега излезе.

9 млн. лв. дадохме за машинно гласуване. Такъв е законът. Каква кампания е това?

Самото изказване вече е взимане на страна. Освен това защо трябва да му напомням на кой пленум ходи като президент? Да го поканим да дойде и при ГЕРБ. Случайно са се озовали и неговите хора все в листата на БСП. Той ни прави на кьорави вече!

Аз проявявам джентълменство, казах за военното училище, че сме заедно, въпреки, че изцяло ние си свършихме работата. А и той не е успял по време на мандата на БСП при Орешарски. Защо тогава не му направиха училището. Видно е, че сега ние го направихме.

Вчера казвам, че ние заедно сме го направили, а той днес ми отговаря, че бил еднакво отдалечен.

Той с държавни пари прави кампания. Всяко негово изказване е в полза на опозицията и срещу управлението.

Колкото и да съм толерантен, трябва да говоря с ГЕРБ да подадем и ние искане до ЦИК да му забрани и на него да води кампания.

Завчера говорихме за училището в Долна Митрополия и той беше доволен, затова вчера казах, че заедно сме го направили, а той днес как ми отговаря?“, каза Борисов.

Премиерът бе категоричен, че е видно, че президентът не е еднакво отдалечен от всички партии. „Президентът отива на пленум на БСП и след това казва, че е еднакво отдалечен и аз трябва да му коментирам думите все едно съм малоумен и да обяснявам видното – че не е еднакво отдалечен. И всички виждате, че не е, но ме питате дали е еднакво отдалечен… Ами не е, видно е, че не е.

А европейските въпроси ще оставим да ги решават другите, защото ние се занимаваме с това дали сме еднакво отдалечени. Което е видно, че не сме еднакво отдалечени.

Защо от негова страна се проявява това лицемерие, като е пределно ясно, че не е равно отдалечен? Колкото Плевнелиев е бил равно отдалечен от ГЕРБ и БСП, толкова и той сега“, заяви Борисов.