Джеф Безос: пращаме човек в космоса тази година, спускаем апарат на Луната през 2021-ва, човек на Луната през 2024-та!

1
145
Добави коментар
redbul80
redbul80

Спускаемият апарат на Блу Ориджин „Блу Муун“ е важна част от плана за завръщането на човек на Луната през 2024 година. Image credit : Blue Origin

10 май 2019 г. 00:10 ч.

Светослав Александров. Днес, след дълго очакване, предприемачът Джеф Безос, който е основател на книжната компания Амазон и на космическата Блу Ориджин, представи официално своите планове за усвояване на космоса. 

Те включват: изпращане на човек в космическото пространство още през тази година, спускаем апарат с полезен товар на Луната през 2021-ва година и на човек на Луната през 2024-та година. 

Безос започна своята презентация ударно: на Земята има твърде много проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Един дългосрочен проблем, който трябва да бъде решен, е че някой ден енергийните ресурси на нашата планета ще свършат. Според предприемача трябва да се вземат спешно мерки по опазването на нашата планета. Макар и да не го спомена поименно, Безос даде ясно да се разбере, че според него идеята на Мъск да се усвои Марс като резервен план на Земята е глупава. Няма план Б. Има само един план А – Земята. Тя е незаменима. 

Проблемът ни обаче е, че нашата индустрия бълва замърсители. От друга страна ние, хората, не сме готови да се откажем да консумираме енергия. Единственият начин да се реши проблемът е ако индустрията бъде изнесена в космоса. Така Земята ще стане чудесно място за живот. 

Джеф Безос постави въпроса: доколко изобщо е удачно да колонизираме самите планети? Те не са гостоприемни за живот. Според предприемача е далеч по-разумно и реалистично да се направят колонии в открития космос. На своята презентация той показа концепцията за цилиндрите на О’Нийл – огромни градове в пустото междупланетно пространство. Това пространство е широко и в него има място за всичко и всички. Ако някой ден трилиони хора заживеят в космоса, това ще даде възможност да се родят хиляди нови ценни жители. Представете си хиляди творци с капацитета на Моцарт, хиляди физици като Айнщайн! 

За да изпълни визията си, Безос работи в космическата си компания Блу Ориджин от години. Вече е създаден първият космически кораб – това е суборбиталният „Ню Шепърд“. Той вече е преминал през основните си безпилотни полетни изпитания. Предприемачът потвърди – тази година, този път наистина, човек ще полети в космоса на борда на този кораб! 

Независимо от факта, че основният фокус на космическата колонизация ще е откритият космос, а не Марс, това не означава да летим само в пустотата. Безос смята, че ние имаме чудесен дар. Място, което ни очаква. Става въпрос за Луната. Тя е наблизо и е богата на ресурси като воден лед.

За тази цел в Блу Ориджин от три години насам се работи по създаването на спускаем апарат за кацане на Луната. Това е „Блу Муун“, който ще може да доставя полезен товар от 3.6 тона на лунната повърхност, а по-нататък – до 6.5 тона. Множеството изстрелвания на суборбиталната ракета „Ню Шепърд“, както и нейните успешни кацания след космическите й полети, са дали нужния опит на Блу Ориджин за създаването на лунна архитектура.

Първият полет на спускаемия апарат ще е през 2021 година и той ще стане посредством новата ракета „Ню Глен“. Ракетата има възвръщаема първа степен, която може да се използва до 25 пъти. Тя ще може да извежда полезен товар от 45 тона до околоземна орбита. Строи се с идеята да може да превозва и хора. 

Джеф Безос подкрепя новия план на американския президент Доналд Тръмп за изпращането на човек на Луната още през 2024 година. Той е категоричен, че е крайно време това да се случи. Според предприемача големият вариант на „Блу Муун“ ще може да достави на Луната възвръщаемата степен, чрез която астронавтите ще отлитат обратно от лунната повърхност, за да се завърнат на Земята.

Безспорно плановете, които бяха представени, са много интересни. Сега остава да се надяваме, че ще се изпълнят! 

За повече информация: Блу Ориджин

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/