Раздават „Книги за смет“ край Пантеона

1
203
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

За седма поредна година у нас започва акцията “Книги за смет”. Този път инициативата ще продължи два дни – 11 и 12 май (събота и неделя). Участие в нея ще вземат градовете София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Стара Загора.

По традиция в Бургас сборният пункт е Пантеона. Необходимо е да предадете минимум 1 кг пластмаса, срещу който ще получите книга. За всеки килограм участниците получават талон за една хартиена или две електронни книги от онлайн книжарницата. Всеки желаещ да се включи може да получи най-много два ваучера.

Началният час и подробностите около организацията все още не са изяснени. Ясно е обаче първото заглавие в тазгодишната селекция на кампанията, съчетаваща екология и култура. Сред книгите, които ще можем да заменим за непотребната си пластмаса, е сборник с Любими детски стихчета за България, Ралица Найденова – “Гарби, Али и зелената планета”, Ханс Кристиян Андерсен – “Дивите лебеди” и др.

Подходящи за предаване в кампанията са: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира; кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко; туби и шишета от козметика и санитарни продукти; пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, палета и каси; найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио; пластмасови играчки. Те трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат следните отпадъци: – блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества; – домакински електроуреди, авточасти и др.; – отпадъци, които не са пластмасови.