Това калифорнийско градче е дом на 1.5 милиона души, от които само 1700 са живи

1
153
Добави коментар
setlans
setlans

Колма, тихо градче в Калифорния, дом на 1700 живи жители и над 1,5 милиона мъртви. Повечето от мъртвите жители на града са хора, живели и починали в Сан Франциско.

През 1900 година, Сан Франциско е един град, препълнен с мъртви. По време на златната треска, миньори, търговци и имигранти от цял свят се стичат към града, търсейки по-добър живот. Но те носят със себе си болести. Броят на загиналите нараства главоломно и 27-те гробища се пълнят до ръба на преливане.

Мъртвите тела се считали за много опасни за здравето, но най-вече заемали голям парцел от първокласни недвижими имоти. Така, през 1902 г., Сан Франциско забранява погребенията в града. Това принуждава гробища като Лаурел Хил и Калвари да преместят мъртвите извън града.

Борбата да се запазят мъртвите в първоначалните им гробове продължава няколко десетилетия. Но до 1942 г., в Сан Франциско остават само две гробища – Национално гробище Сан Франциско и гробището Мисия Долорес. Те остават и до ден днешен, но не приемат нови погребения.

Над 150 000 мъртви тела са били преместени от Сан Франциско в малкия град Колма. Общност, създадена през 1892 г., когато архиепископ Патрик Риърдън решава да създаде нов некропол в долината, на 8 км от града.

Полето, което той освещава, за да стане ново католическо гробище, става първият и единствен град, където мъртвите надвишават в пъти живите.

През цялата си история Колма никога не е имал повече живи жители, отколкото мъртви.

Днес, градът е дом на около 1700 живи хора и на над 1,5 милиона мъртви, лежащи в 17 масивни гробища, наречени наивно от местните – паркове.

Колма все още служи като гробище на Сан Франциско, така че броят на „подземните жители“ продължава да расте с бързи темпове. Смята се, че около 75 мъртви тела пристигат в Колма всеки ден.

Заради екстремното съотношение живи-мъртви, града си спечелва редица прякори, като „Градът на тишината“, „Градът на душите“, или „Градът на мъртвите“, но местното население никога не е било против.

Те знаят, че именно мъртвите правят града им уникален, и дори използват малко гробищен хумор, когато създават своя официален лозунг на града – „Добре е да бъдеш жив в Колма.“

Сетланс