Ножове ръчна изработка

1
100
Добави коментар
vkozarev
vkozarev

Андрей Стоянов Андреев е роден на 15.10.1971г. в гр. Габрово потомствен майстор ножар. От 11 годишен той започва да се запознава с тънкостите на занаята. През 1991 година, след полагане на изпит, става член на ЗМНХЗ. В ръчно изработените му ножове присъства много художествен усет и майсторлък.    Изработва изделия от традиционния регистър на габровските ножове. Дръжките са направени от кост, рог, дърво, а на някои остриетата на      ножовете освен запазената марка на майстора може да видите       ръчно гравирани рисунки.    

Кулаклии – ножове с раздвоено подобно на уши разширение на задната        част на дръжката, изработена от рога, кост или метални сплави. кокони луксозно изработени, елегантни с по-малки размери ножчета с релефно оформени и богато украсени чирени от бяла или оцветена        кост или рога;    

Kантарлии – ножове с пиринчена дръжка, в която е монтиран кантарен         механизъм от разграфен лост с кукичка, закачен в разтегната пружина.      Използват се за претегляне на малки тежести.

Прочетете по-късно+ ПредпочитаниДобави към колекция