Как да направим живота си „по-зелен“

1
156
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Макар много от мерките за борба с климатичните промени и опазването на природата действително да зависят от световните лидери, някои дребни промени в навиците на всеки от нас също могат да променят тенденцията на упадък и замърсяване на околната среда.

Тези дребни навици са всекидневни и усвояването им не е трудно. Те обаче могат да имат огромен ефект, особено ако се превърнат в традиция за всяко домакинство. Ето как ни вдъхновяват от Българска асоциация по рециклиране /БАР/ да бъдем по-добри към природата:

§ Спирайте водата, докато си миете зъбите – ще спестите поне 20 литра.

§ Сменете крушките в домакинството с енергоспестяващи. Ако всеки го направи у дома, това би било равностойно да премахването на 1  милион коли на пътя.

§ Изключвайте компютъра и зарядните за телефон от контакта през нощта.  Така ще спестите 40 ват-часа на ден.

§ Пестете офисната хартия, като принтирате от двете страни всеки път, когато ви е възможно. Така ще се спестят милиони тонове хартия годишно.

§ Пестете топлата вода, като перете или се миете с хладка, а не с гореща вода. По този начин също ще спестите много енергия.

§ Не наблягайте само на хартиените кърпи в домакинството. Изчислено е, че човек използва средно по 6 кърпички дневно, което прави 2200 на година! А цялото население на планетата?!

§ За рециклирането на стъклото и хартията няма нужда и да се напомня. Въпреки това все още може да се срещнат изхвърлени бутилки и вестници на в кофите за боклук или дори направо на улицата. Когато са нерециклирани, стъклото се разгражда за милиони години. Известно е, че рециклирането на стъкло намалява замърсяването на въздуха с 20%, а на водата – с 50%. Относно вестниците и другата периодика статистиката съобщава смайващи цифри. Рециклирането на ежедневната периодика би спестило 500 000 ДЪРВЕТА НА СЕДМИЦА!

§ Опитайте се да замените бутилираната вода с филтрирана. Един филтър за пречистване на вода от магазина ще реши въпроса. Защото е известно, че за съжаление все още почти 90%  от пластмасовите бутилки не се рециклират и остават в земята.

§ Въпросът с личната хигиена е деликатен. Но все пак вземайте по-кратък душ и не използвайте вана, която хаби много вода, съветват експертите.

§ Ако купувате храни местно производство, не само ще подпомогнете родната икономика, но ще намалите вредните емисии във въздуха от транспортирането на храна на далечни разстояния.

§ И накрая – засадете поне едно дърво в живота си. Освен че ще се почувствате лично удовлетворени, знайте, че сте направили нещо изключително важно и полезно за планетата.