Отбелязваме Световния ден на климата

1
144
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Ежегодно, на 15-и май, светът отбелязва Деня на климата. В този ден акцентът пада върху усилията на човечеството да се справи с настъпилите климатични промени. У нас те включват повишение на средната годишна температура на въздуха с около 2 градуса, както и със съществени промени в максималните денонощни валежи, показващи тенденция към нарастване през последните години. Точно те са фактор за повишения риск от наводнения, гръмотевични бури и свързаните с тях природни бедствия.

Климатичните изменения имат директно (колебания в температурите, валежи и екстремни явления) и индиректно (замърсяване на въздуха, качество и количество на водата и храната и миграция на населението) въздействие върху човешкото здраве. Оказват влияние върху почти всички стопански сфери и върху екосистемите.

Ефектите обаче са не само отрицателни. Съществуват и положителни последствия и благоприятни ефекти върху определени отрасли: за селското стопанство (ранно отглеждане на земеделски продукти на открито, намаляване на разходите за енергия в оранжерии), за туризма (изместване на активните сезони, увеличаване на летния сезон, развитие на алтернативни видове туризъм), в строителството (увеличаване периода за активно строителство, в т.ч. и за малките и средните предприятия, където липсват определени технологични предимства), върху пътната инфраструктура (намаляване на разходите от намаляване на дълбочината на замръзване).