Румъния намалява ДДС за традиционните земеделски продукти

1
139
Добави коментар

Румънското правителството прие постановление, което предвижда намаляване на ДДС от 9% на 5% за традиционните земеделски продукти, сертифицирани от Mинистерството на земеделието в страната.  Това заяви днес румънският премиер Виорика Дънчила.

Румънскоро правителство планира и да увеличи субсидиите за зеленчукопроизводителите като целта е след пет-шест години всеки да може да се храни с продукти „произведено в Румъния”.

„Ще предоставим субсидии за закупуване на топлоелектрически централи, които да покриват зимните месеци”, каза председателят на Социалдемократическата партия пред местна телевизия, обяснявайки, че тези, които ще доставят рано домати на пазара, от 1 декември до 1 май ще получат безвъзмездна помощ в размер на 6 000 евро, а тези, които започват да предлагат домати след 1 май, ще получат 4000 евро.

Той обяви, че програмата ще обхване още шест вида зеленчуци като в началото на програмата ще бъдат разпределени 1000 евро на хиляда квадратни метра.

Румънското правителство отдавна планира да намали данъка върху добавената стойност (ДДС) за биологични и традиционни хранителни продукти от 9% на 5%, което според държавата е стимул за засилване на сектора, който все още не е развит в Източна Европа, пише Business-review.

Инициаторите предлагат се да се намали ставката на ДДС от 9 на 5 на сто за доставката на висококачествени хранителни продукти, а именно планински, биологични, традиционни продукти, сертифицирани от Министерството на земеделието.