Д-р Кунчев: Няма бум на грип

1
189
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Няма бум на грип и не се очаква грипна епидемия в близко бъдеще. В момента циркулират други респираторни заболявания, които протичат сравнително леко с болки в гърлото или кашлица”. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на БНТ. Той изтъкна, че хора с респираторни заболявания или малки деца е редно да се обърнат към лекарска помощ. Той допълни, че грипна вълна не се очаква.

”Нормалният начин на живот за децата не е да се държат в стерилна среда”, изтъкна още д-р Кунчев. По думите му, детето, попаднало в колектив, ще се срещне с такива вируси, ще ги преболедува и ще трупа антитела, за да изгради имунната си система.

Д-р Кунчев коментира и зачестяващите ухапвания от кърлежи. Той изтъкна, че в повечето случаи кърлежът може да се махне не от лекар, но трябва да се направи със защитена ръка. По думите му, колкото по-скоро се махне кърлежът, толкова по-добре. Това става с въртеливи движения, но кърлежът не бива да се мачка и деформира. Ако кърлежът е стоял впит дълго време, може да се обърнем към лекар.

”Не всяко ухапване е опасно. Въпреки това, хората, намерили кърлеж по себе си, трябва да се следят за повишаване на температурата и друга сипмптоматика”, посочи главният държавен здравен инспектор.