Проучване: Едва 44,7% от младите българи биха отишли да гласуват на 26 май

1
140
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Едва 44,7% от младите българи биха отишли да упражнят правото си на глас на изборите за Европейски парламент на 26 май. Младежите са най-склонни да гласуват на президентските избори (69.3% винаги гласуват на този тип избори), а 65.3% на парламентарните избори. Това показва проучване на Института за „Иновации в политиката“.

Като основни причини на негласуване на избори у нас са посочени – липсата на партия, която да покрива техните очаквания, липсата на вяра като цяло в политическия модел и апатията към силата на техния глас, който едва ли ще промени нещо в България.

Според Александър Дурчев от Института, младежите у нас не са “аполитични”. Едва 8% признавали, че изобщо не се интересуват от политика. За сметка на това, близо 60% твърдят, че за тях е важно кой и как управлява, какво се случва в политическия живот у нас.

Оказва се, че за младото поколение, социалните мрежи са особено решаващи при формирането на мнение, като един от основните източници на информация. За съжаление обаче едва четвърт от участвалите в допитването следят страниците на политически формации. Причината е, че масово младежите смятат, че идеологиите на политическите партии не отговарят на това, което всъщност заявяват.