Китайският луноход Юту 2 откри скали, които произлизат от вътрешността на Луната

1
172
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази наскоро публикувана снимка се вижда сянката, която луноходът „Юту 2“ хвърля върху лунната повърхност. Photo credit : CNSA

16 май 2019 г. 17:56 ч.

Светослав Александров. В началото на годината китайската мисия „Чанг’e 4“ извърши първото в историята на човечеството кацане на обратната страна на Луната. Днес изглежда, че тази експедиция е направила своето дебютно откритие. Това откритие може да разтърси представата ни за ранната еволюция на Слънчевата система и Земята! 

Става въпрос за странен материал, открит от лунохода „Юту 2“. Материалът е анализиран посредством спектрометъра VNIS-2. Учените смятат, че спектрите показват присъствие на оливин и беден на калций пироксен. Тези минерали не са типични за лунната кора, поради което изследователите са на мнение, че изучаваният от „Юту 2“ материал произлиза дълбоко от вътрешността на Луната, от нейната мантия. 

Именно вероятността да бъдат открити такива находки е била основната научна причина китайските екипи да предприемат рискованото лунно кацане на обратната страна на Луната. Засега основните представи, които науката е придобила за естествения ни спътник, са изградени на базата на изследванията на лунните скали, доставени на Земята от астронавтите на програмата „Аполо“ в периода 1969-1972 г. Но всички тези експедиции са кацали от тази страна на Луната, която се вижда от планетата ни. 

„Чанг’e 4“ извърши меко спускане в кратера Фон Карман, който е част от намиращия се на обратната страна басейн на име Аиткен. Басейнът е широк 1 500 километра и е дълбок около 13 километра, поради което се предполага, че е проникнал навътре в лунната кора, чак до мантията. Кратерът се е образувал по-късно и повърхността му днес е достатъчно плоска, за да позволи меко кацане на космически апарат. След появата на Аиткен на Луната са се случили две събития – изригване на вулкан, а след него се е образувала нова ударна формация – кратер на име Финсен. Учените смятат, че при формацията на Финсен част от изхвърления вулканичен материал е попаднал във Фон Карман, т.е. би бил достъпен за изучаване от приборите на „Чанг’e 4“. 

Резултатите от „Чанг’e 4“ определено са изненадващи – получените спектри се различават както от тези от мисиите на НАСА „Аполо“, така и от спектрите на китайската мисия „Чанг’e 3“, която през 2013 година кацна от видимата страна на Луната. Благодарение на тези нови спектри изглежда, че дългоочакваната находка под формата на материал от мантията на Луната е вече намерена.

Изучаването на този материал е важно, за да разберем повече подробности за ранната еволюция на системата Земя-Луна. Водещата теория за произхода на Луната е че голямо тяло се е сблъскало със Земята в ранните години от нейното съществуване и естественият ни спътник се е формирал от изхвърления материал. Той е бил огромно кълбо магма, което, като е изстивало, е претърпявало промени – плътната материя се е концентрирала във вътрешността, а по-малко плътната е изплувала към повърхността. Самият факт, че „Юту 2“ открива беден на калций пироксен и оливин, е в подкрепа на настоящите модели за структурата на Луната. 

Мисията на „Чанг’e 4“ продължава и изучаването на скалните материали в кратера Фон Карман остава важен приоритет за нея. На 11-ти май стационарният апарат и луноходът се изключиха с приключването на петия лунен ден от началото на мисията и началото на поредната двуседмична лунна нощ. През петия ден луноходът бе изминал едва около 12 метра разстояние. Това не означава непременно, че има нещо нередно на борда на „Юту 2“ и че той не може да се движи както се очаква. Китайците потвърждават, че всичко е наред, но колко луноходът ще се предвижва, зависи от научната програма. Възможно е той просто да се спира и да анализира продължително интересните скали. 

За повече информация: Nature

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/