Близо 52 600 зрелостници ще се явят на матурите тази година

1
119
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Близо 52 600 зрелостници ще се явят тази година на матурите”, съобщи просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНТ. От просветното министерство съобщиха, че са взели всички мерки срещу преписване и нарушаване на правилата. За трета поредна година матурите са провеждат на модули, а за първа от доста време насам ще са отделно от изпитите след 7-ми клас.

Матурата по български език и литература ще е на 21 май. Изпитът започва в 8 часа и ще продължи четири астрономически часа. За да няма преписване, матурата по български е от три модула – първият е от 60 минути, вторият- също, а третият или писането на съчинение или есе – от 120 минути.

Квесторите за този изпит ще са 10 500. Ще има и в стаите, и в коридорите. Министерството е осигурило и видеонаблюдение във всички над 4000 зали. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка, а в стаите ще стоят на точно определените за тях места. Те трябва да пишат с черна химикалка.

Вторият изпит по предмет по избор ще е на 23 май, също от 8 часа. При изпитите по чужд език и обществени науки модулите ще са три, както при матурата по български. При природните науки ще са два- съответно от 90 и 150 минути. Зрелостниците нямат право да си тръгват до 60 минути след началото на първия модул.