Парфюмите са опасни – съдържат повече химикали от цигареният дим

1
129
Добави коментар
setlans
setlans

Колкото и странно да ви звучи, особено ако го чувате за първи път, парфюмите са опасни за здравето ви, защото съдържат канцерогенни вещества. Според проучване, парфюмите съдържат повече химикали от цигареният дим.

Наречете го парфюм, одеколон, тоалетна вода или както и да е, истината е, че всички сме жертви, попаднали в ароматен капан. Как?

Спомняте ли си последният път, в който сте получили главоболие, замайване, неспиращо кихане, заради нечий парфюм? Някои парфюми са толкова силни, че и да искате да се разминете с миризмата, просто не е възможно.

Резултатът от това е подобна на алергия реакция, която е причинена от потенциални токсини и вредни вещества, които оказват влияние на тялото ви. И колкото и странно да ви прозвучи това, миризливият облак е също толкова, ако не и повече лош, колкото цигареният дим.

Проучване показва, че в парфюмите и техните производни има повече химикали, отколкото в цигарения дим. Всъщност, една дръпка от цигара съдържа около 250 химикала, а парфюмите могат да съдържат до 3000 химикала.

По-важно е да споменем, че около 95% от химикалите, използвани в световноизвестните ни аромати, са синтетични съединения на базата на петрол.

Това е и причината, поради която е възможно да получите реакции като кихане, сърбеж на очите, насълзяване, хрипове и главоболие.

Парфюмите могат да създадат усложнения при хора с астма, болести на околната среда и мигрени.

Според резултатите от разследването на аромати, парфюми и одеколони от Environmental Working Group (EWG):

– 16% от проучваните продукти, съдържат съставки, които могат да причинят рак. – 5% съдържат вредни примеси, свързани с рак или други болести, опасни за здравето. – 18% съдържат подобрители на проникването (ускорители), които увеличават излагането на канцерогени и други опасни съставки. – 98% от проучваните продукти, съдържат съставки, които не са оценени като безопасни в козметиката, или няма достатъчно информация за тях. – 76% съдържат съставки, които са алергени. – 13% от продуктите, съдържат съставки с предпоставка за друг здравен проблем.

Вижте още: 10 продукти свързани с рак, които използваме всекидневно

Друга лоша новина е, че производителите на парфюми не са правно задължени да споменат тези съставки в етикетите. Не е ли редно да знаем, че парфюмите са опасни за здравето ни?

Ето и някои от тестваните парфюми с лоши резултати: Chanel Coco, Giorgio Armani Acqua di Gio, Old Spice After Hours Body Spray, Calvin Klein Eternity, Clinique Happy, Dolce & Gabbana Light Blue, Britney Spears Curious, Halle by Halle Berry, Hannah Montana Secret Celebrity, Victoria’s Secret Dream Angels Wish, Jennifer Lopez J. Lo Glow.

Някои от парфюмите, които изброихме, съдържат съставки, които повреждат сперматозоидите.

Изследванията са извършени под кампанията за безопасна козметика, в която участват много здрави организации, някои от които са Breast Cancer Fund, Environmental Working Group и Clean Water Action.

Не забавяйте, че производителите не са задължени да обозначават опасните съставки. Това, че вашият любим парфюм не е споменат по-горе, съвсем не означава, че е безопасен.

Как да миришем хубаво без парфюм?

– Използвайте етерично масло. Изберете любимият си аромат, разредете го в базов разтвор, като бадемовото масло и имате натурален парфюм.

– Кокосовото масло е винаги добра идея. То може да се използва не само в кухнята, но и като козметично средство. Може да се използва като маска за коса и лосион за тяло. Има силно хидратиращо действие, успокоява кожата, стимулира производството на колаген и заличава фините бръчици.

– А защо изобщо ви е нужен аромат? Феромоните, които излъчваме не са случайни. Те имат биологична цел и тя е да привличат партньори. Това, разбира се, съвсем не означава да забравите за банята.

Сетланс / pulse.ng / newspunch.com