Празник събра децата на Тетевен в навечерието на 24 май

3
224
Добави коментар
Admin9
Admin9

В навечерието на празника на българската писменост и култура 24 май площад „Сава Младенов“ стана арена на красив детски празник с куклен театър, танци, песни, игри и смях. Включиха се 160 деца от детски градини „Детелина“, „Незабравка“ и „Васил Левски“. Интерактивното шоу, организирано от „Екопак България“ и община Тетевен,  включваше образователния спектакъл „Приказка за юначета с празни тумбачета“ на „Театърът на приказката – София“. Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, героите, които живеят в парка и се хранят с отпадъците, изхвърлени разделно в жълтия, синия и зеления контейнер на „Екопак България“,  учиха децата как да сортират отпадъците от опаковки по вид и кой вид в кой от цветните контейнери се изхвърля. Новите приятели на децата им обясниха как отпадъците могат да бъдат рециклирани, за да заживеят нов живот. Всички танцуваха с героите от спектакъла, участваха в състезание по сортиране на отпадъци, а накрая получиха подаръци – книжки за оцветяване и магнити с персонажите от кукления театър.

Представлението бе част от пролетното турне на „Театър на приказката – София“ по инициативата на „Екопак България“ „Нахрани ме разделно“. То се провежда в партньорство с общините Ботевград, Своге, Тутракан, Плевен, Правец, Панагюрище, Тетевен, Пещера и Стрелча. Празникът е очакван от всички общини, защото на разбираем за децата език се поставя проблемът за отговорността на всеки обитател на планетата за опазване на природата. И от тук децата пренасят посланието си в своите домове и разпространяват зелената идея.

Образователната пиеса „Приказки за юначета с пълни тумбачета“ пътува из българските градове пета поредна година. За този период актьорите от „Театър на приказките“ обучиха над 7200 деца на възраст от 4 до 8 години как да събират разделно отпадъци.

Децата, дошли на празника, разгледаха и самостоятелната изложба на 6-годишния Радостин Васков, талантлив малък художник от Тетевен, който рисува природата и забележителности на родния си град.

Кметът на града д-р Мадлена Бояджиева подкрепи празника.

 

Очаквайте на 29 май 2019 г., 10.30 ч. в театър „Дом паметник“, гр. Панагюрище представлението на „Приказка за юначета с празни тумбачета“ за децата на Панагюрище.