Социолозите прогнозират оспорвана надпревара между ГЕРБ и БСП на изборите в неделя

1
123
Добави коментар

Дни преди вота в неделя надпреварата между ГЕРБ и БСП продължава да е много оспорвана. Някои социологически изследвания дават преднина на ГЕРБ, други за БСП.

На финалната права преди изборите ГЕРБ си възвръща първата позиция и завършва кампанията с 4,5% пред БСП. Това показва социологическо проучване на „Алфа рисърч“, проведено в периода 19-22 май. Изследването е проведено сред 1016 пълнолетни граждани от цялата страна и е реализирано със собствени средства.

Дни преди вота управляващите се ползват с подкрепата на 31.1% от решилите да гласуват срещу 26.6% за БСП.

Боряна Димитрова – управител на „Алфа рисърч“: Изключително активното включване на премиера, активизиране на ГЕРБ. Отдавна не си спомням толкова активно включване и на Борисов, и на всички структури на ГЕРБ в кампания,която заложи на две основни неща – кампания на успехите и анти-БСП мобилизация.

Според „Алфа рисърч“ БСП не са успели да развият и наложат в кампанията нови теми, извън тази за предсрочните избори. Проучването показва също, че БСП търпи „технологична загуба“ от няколко процента, които отиват към „Коалиция за България“.

ДПС традиционно мобилизира привържениците си в последните дни преди вота и завършва кампанията като трета политическа сила с подкрепата на 13.9% от решилите да гласуват. ВМРО с 6.0% заема четвъртата позиция. Сериозната конкуренция в тази ниша идва не толкова от НФСБ и Атака, а от Воля.

Сред колебаещите се до последно са и десните избиратели, които са основна електорална база на „Демократична България“, която получава 4.2% подкрепа сред решилите да гласуват.

Национално проучване на „Екзакта“, проведено в периода 18-22 май сред 1000 пълнолетни българи и реализирано със собствени средства, показва преднина от 5,1% за ГЕРБ пред БСП. Според агенцията 4 политически формации имат шанс за свои представители в следващия Европейския парламент – това са ГЕРБ, БСП за България, ДПС и ВМРО-БНД.

Да се прогнозира кой ще бъде победител в битката между БСП и ГЕРБ на предстоящите Евроизбори е невъзможно с методите на социологията, заявяват от агенция „Медиана“. Според тях разликата между двете партии е 1,3 % в полза на ГЕРБ е в рамките на допустимата грешка. Проучването е проведено сред 1008 избиратели в периода от 17-21 май и е финансирано със собствени средства.

Проучване на „Галъп интернешънъл“ сред 1003 души в цялата страна, проведено със собствени средства от 10 до 17 май, показва, че двете основни формации оспорват първото място с преднина за БСП. Според проучването БСП може да събере между 28 и 32%, и ГЕРБ между 27 и 31%. ДПС има очакван вот около и над 15 – 16%. Oколо 6% достига ВМРО, което означава, че преминава бариерата от 5.88%. „Воля“ може да финишира на нива между 5 и 6%, а Демократична България – между 4 и 5%.

И Агенция АФИС дава преднина на БСП пред ГЕРБ – с малко над процент. Според проучването за социалистите ще гласуват 27,4%, а за ГЕРБ – 26,1%, ДПС са стабилно трети с малко над 14%. Агенцията отбелязва, че по традиция най-висока е мобилизацията на ДПС, но и ВМРО провежда много успешна кампания. Проучването е направено със собствени средства в периода 10-15 май, интервюирани са 1604 пълнолетни българи.