За 4 години Столична община е инвестирала 200 млн. лв. в нови автобуси

1
191
Добави коментар

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Интервю на Дончо Барбалов за economic.bg

Дончо Барбалов е  роден е на 1 октомври 1966 г. в София. Завършил е Техническия университет в София, а след това и две магистратури – по финанси и по бизнесадминистрация в САЩ. През 2018 г. завършва и здравен мениджмънт в Медицинския университет в София. Работил е като  старши банкер към Европейската банка за възстановяване и развитие и специалист по проекти в Световната банка. В момента Барбалов е заместник-кмет по направленията “Финанси и стопанска дейност”, „Столично общинско здравеопазване“ и „Транспорт и транспортни комуникации“ в Столична община.

– Г-н Барбалов, ремонтите в центъра на София продължават. Наскоро обявихте нови срокове за края на ключовия ремонт на ул. „Граф Игнатиев“, ул. „Шишман“ и ул. „6 септември“. Кои са последните дати за приключването и според Вас те ли ще са окончателните?

– Реално няма нови срокове. Договорът си има срок и той е 300 дни. До този момент строителният надзор е признал 86 дни забавяне заради лоши метеорологични условия. Завършването на всички строителни дейности, по които се работи в момента, очакваме да се случи до 28 май. За улиците, в които не са влизали строителите – участък от ул. „Шишман“ и от ул.“6 септември“, срокът ще бъде определен според договора и графика, който „Топлофикация София“ ще даде, след като сключи договори за подмяна на колекторите, които се намират под улица „Шишман“. По това, което в момента се работи, срокът е 28 май. Ако изпълнителите не го спазят, ще има санкции.

– Смятате ли, че те ще успеят да се справят?

– Това си зависи от тях. През последните дни работят доста активно. Ако успеят да се справят, е добре за всички, ако не – ще има санкции.

– А какви ще бъдат глобите?

– Санкциите са в рамките на 1% от стойността на договора за ден забавяне. Тоест около 200 хил. лв. на ден и могат да достигнат до 20% от договора, в зависимост от забавянето.

– Наскоро беше обявено, че ремонтите по ул. „6 септември“ и „Шишман“ спират, тъй като „Топлофикация София“ ще подменя тръби. Защо тази подмяна не е била съгласувана със Столична община при началото на ремонта и чия е отговорността за това неразбирателство, което рефлектира върху всички живеещи и работещи в този район?

– Проектът е бил съгласуван с „Топлофикация София“ още през 2015 г. Но от дружеството сега ни информираха, че през последните 2 години са нараснали значително авариите по топлопровода в централна градска част. При ремонт на ул. „Иван Вазов“ през 2018 г. „Топлофикация“ установява сериозни компрометирани участъци. Това наложи дружеството да вземе мерки за подмяна на мрежата. Тук трябва да отчетем, че на вече изградена част от  улица „Шишман“ има поставена бетонна плоча. Такава ще има и по останалата част от улицата, върху която ще се редят нови настилки. Когато тя се поставя обаче трябва да сме сигурни, че подземната инфраструктура е в добро състояние.

Заедно с подмяната на топлофикационния колектор под улица „Шишман“, ще бъде подменена и ВиК мрежата, така че ще имаме изцяло подновена подземна инфраструктура. Когато се постави бетонната плоча, ще очакваме, че състоянието на улицата ще бъде добро и ще може да се запази така доста години напред. Също така на кръстовището на „Шишман“ и „Иван Вазов“ имаше една голяма неравност през цялата зима – една шахта на „Топлофикация“, която през миналата година беше аварирала. Там също трябва да се прави сериозен ремонт.

– Подмяната на тръбите ще засегне ли вече ремонтираните части от улиците?

– На практика не. В тази част от „Шишман“, която вече е ремонтирана – при църквата „Св. Седмочисленици“, през миналата година е била подменена подземната инфраструктура. По останалата част – от църквата до края на „Шишман“, на практика не е работено и там ще бъде подменена топлофикационната инфраструктура. В момента дружеството изготвя обществена поръчка, която е разделена на две – една процедура за избор на доставчик на тръби и друга за ремонтните дейности. Когато приключат с техните процедури, ще може да се направят графиците и да се определи кой, кога и къде ще работи. През последната година имаше доста аварии в тази зона, така че те също имат интерес колкото може по-бързо да сменят тръбите.

– В София върви интензивна програма за подмяна на градските автобуси, а през този месец бяха пуснати нови 20 автобуса по линия 11. Ще има ли още нови превозни средства в столицата – кога ще бъдат доставени и по кои линии?

– Доставените машини са част от една по-голяма поръчка от 60 автобуса. Очакваме още 20 автобуса от същата поръчка да бъдат пуснати по линия 280 през следващите седмици. За останалите 20 автобуса от тази по-голяма поръчка предстои дискусия, при която да се вземе решение къде е необходимо, за да се изберат най-подходящите линии от гледна точка на гражданите. Тези нови автобуси разполагат с всички удобства за пътниците, климатизирани са, имат безплатен wi-fi, имат рампи за качване на инвалидни и детски колички. Новост е и възможността за зареждане на мобилни устройства. Има и система за видеонаблюдение, която е много важна за безопасността на шофьорите и пътниците. Всички автобуси са с най-високия екологичен стандарт Евро 6. През последните 5 години Столична община подмени 90% от превозните средства, с което сме намалили вредните емисии 2.5 пъти. До средата на тази година сме планирали средната възраст на автобусите да бъде 6 години. Преди няколко години тя беше 15+, което е голям напредък.

– Какви средства отдели Столична община през последните няколко години по инвестиционната програма за нови автобуси? Колко автобуса са подменени по нея досега и колко остават да се подменят?

– От 2014 г. до момента са закупени около 400 нови автобуса на обща стойност около 200 млн. лв. Немалка част от тях са със лизингови договори, които дружествата сключват. Част от средствата са от Столична община, има и европейски средства.

Но освен новите автобуси, през тази година очакваме да бъдат закупени още 15 електробуса, 13 трамвая – има сключени договори за тях. Също така 25 нови модернизирани мотриси вече замениха част от трамваите в столицата и готвим процедура за още 25 нови трамвая. Интересното е, че преди години транспортните дружества винаги очакваха общината да им осигури средствата, за да купят превозни средства или извършват основни ремонти, но това се промени. Те доказаха, че вече са способни със собствени усилия да осигуряват финансиране. Голяма част от автобусите, които се доставят в момента, са купени, както казах, чрез лизингови договори от „Столичен автотранспорт“. Другото дружество – „Столичен електротранспорт“, също купува новите електробуси за сметка на собствената си кредитоспособност. Това е добър пример как общински фирми се държат като нормални търговски субекти – взимат заеми, връщат заеми, финансовите институции им гласуват доверие.

– Шофьорите в градския транспорт протестираха неколкократно заради заплащането и условията на труд. Какви мерки предприехте и какво ще се случи в дългосрочен план, за да се подобри качеството на работа на шофьорите?

– Професията на шофьорите е много търсена, не само в градския транспорт. Те работят в строителни фирми, в чужбина. Имаше сериозни разговори по въпроса. Беше договорено 20% увеличение на заплатите на шофьорите от началото на годината – веднъж 10%, което обхвана всички работещи в столичните транспортни дружества и после допълнителни 10% само за водачите, които са всъщност най-дефицитните кадри в момента.

Друга мярка, освен подобряване на финансовите условия, са курсове – това е една инвестиция, която не е малка. „Столичен автотранспорт“ осигурява безплатни курсове за тези, които искат да придобият категория „Д“ и да станат водачи на автобуси и тролейбуси. При първия курс бяха обявени 29 места и всички се заеха, така че очакваме 29 нови водачи. През юни ще стартира вторият курс, където се предвижда да има 30 участници. Освен това, веднага след увеличението на заплатите през тази година подадоха молби за работа и вече са назначени  други 30 души. Така лека-полека започва да намалява недостигът на шофьори.

Друго, също свързано с условията на работа – осигурено е ново униформено облекло за персонала, за водачите и за останалите работещи в транспорта. Заедно с профсъюзите бе дискутирано през следващите 3 години да продължим с програмата за повишаване на заплащането в градския транспорт. Предвижда се поне 10% да бъде увеличението през всяка от следващите години. Работи се и за допълнително подобряване на условията на труд и се надяваме всички тези мерки да дадат резултат, а и вече се вижда, че имаме повече желаещи.

– Какво се случи с идеята да се ремонтират общежитията на столичния автотранспорт в „Дружба“ и да се привличат шофьори от провинцията?

– Те и сега могат да дойдат. Автотранспортното дружество подготвя ремонта на едно общежитие, за да може там временно да бъдат настанявани хора, които искат да работят в дружеството. Естествено, за постоянно те ще трябва да намерят други възможности, но за временно настаняване – то ще бъде ремонтирано и ще бъде пуснато в експлоатация.

– Другият голям проблем бяха извънредните часове.

– Там, знаете, че трябва да се спазва Кодексът на труда – по този въпрос не може да искаме друго от дружествата и техните ръководства. Сумарно към 90 нови водачи ще имаме през следващите няколко месеца и може да продължим с програмата за повишаване на квалификацията. Недостигът е от доста години, просто в момента общественото внимание се насочи към този проблем.

– Какви са плановете на общината за нощния транспорт в столицата?

– Нощният транспорт през миналата година беше пуснат експериментално, а в края на 2018 г. Общинският съвет взе решение тази година също да продължи експерименталната експлоатация. Имаме 4 линии. Варира броят на пътниците през месеците. До началото на тази година нямахме много пътници, може би и популяризирането не е достатъчно. Някои хора дори не знаят, че има такава възможност. Затова продължаваме тази година и се надяваме повече хора да се възползват, защото това е удобна услуга.

В крайна сметка, София като европейски град е добре да предлага такава услуга на своите граждани и гости. До края на 2019 г. със сигурност ще има нощен транспорт. Ще бъде направена оценка, да се види как се развива търсенето на услугата, какво може да се направи, за да бъде подобрена. Обсъждат се евентуални възможности да бъдат предлагани нощни линии на концесия, но за това още нямаме решение. Трябва да видим доколко би излязла сметката на потенциалните частни инвеститори.

– Работите ли по идеята за градска железница и какво е направено до момента?

– Градска железница е въпрос, който периодично се дискутира през годините. Като имаме предвид как се развиват транспортните връзки в града – през последните години усилено строим метро, развиваме другите форми на наземен градски транспорт също. А част от старите жп трасета в града вече не функционират. На практика, в момента за довеждащ жп транспорт може да говорим не толкова за вътрешноградски, колкото за такъв от близките населени места, като Перник, Мездра и други, от които немалко хора работят в София. За тях би било удобно да има такъв довеждащ транспорт до столицата. Неслучайно в кв. Овча купел, близо до жп гарата ще има и метростанция, за да може хората, които идват от Перник, да се качват на метрото още от там и да се придвижват до своите крайни дестинации в София.

– Инвестициите и работата по третия лъч на метрото в столицата не спират. Какви са плановете на Столична община за метротранспорта? Ще бъдат ли спазени сроковете?

– В момента се изгражда третата линия на метрото на 2 етапа. През 2020 г. метрото трябва да достигне 52 км с 49 метростанции. Прогнозата е, че тогава ще се обслужват около 150 млн. пътници годишно, с което очакваме да се намали трафикът с 25% – един от проблемите, по който работим. Изчисленията показват, че ще се спестят около 160 хил. човекочаса дневно на пътниците в сравнение с това, ако те изберат друга форма на наземен транспорт. Очакваме намаление на вредните емисии с 79 хил. тона годишно.

Метрото в София се строи от много години – от 1978 г. През 2003 г. беше пусната първата линия от 10 км, а вече говорим за 52 км метротрасе, така че през последните години много усилено се изгражда метрото. През 2009 г. бяха 17.6 км – това е един от най-бързоразвиващите се форми на градски транспорт. Ако сметнем на година излиза по 2.8 км изградено трасе, което не е малко. В началото са строени по 400 м на година. Наистина натрупаха опит колегите, много добре, бързо и качествено се работи. През лятото ще започнат изпитания по трасето на третата метролиния. Влаковете са доставени, така че се извършва настройка на системите за управление и на системите за контрол.

– В плановете на Метрополитен влиза и изграждане на метро към „Гео Милев“.

– В метрото имат планове за развитие, които са много добри и амбициозни – това е много хубаво, защото една от причините метрото толкова добре да се развива през последните години е добрата проектообезпеченост. В момента, в който се строи третата линия, колегите работят по следващата. Работи се изпреварващо, за да може в момента, в който се приключи  някой етап, да има пълната готовност да се започне изграждането на следващия.

– Смятате ли, че ще се получи финансиране и за разширяване на обхвата на метрото?

– До този момент от „Метрополитен“ винаги са успявали да се справят – при предишни проекти са доказвали, че изпълняват нещата в срок, с добри цени и качество, така че нещата се случват и затова е по-лесно да се намери финансиране за следващите етапи.

– Кои ще бъдат ключовите места, към които ще бъде насочена инвестиционната програма на Столична община през следващата година?

– Водим разговори с районните кметове, защото всеки от тях има отделни пътни участъци, които са изключително важни за конкретните райони. Предполагам, че някъде към средата на годината ще имаме конкретно виждане какви ще са основните компоненти за инвестиционната програма за следващата година. Много е важен диалогът с районните администрации – те са най-близо до хората и най-добре знаят къде е необходимо приоритетно да се инвестира, за да може да се решават транспортни проблеми.

– Планирани ли са в бюджета средства за ремонт на улиците по кварталите за тази година?

– Общо за ремонт на улиците, извън основните ремонти през 2019 г., са предвидени 38 млн. лв. Сумата всяка година се увеличава. Работим в много добра координация с районните администрации, които подават заявки за съответните пътни участъци. При нас ги преглеждат колегите от гледна точка на остойностяване, след което обектите се възлагат. До момента сме възложили ремонтни дейности за 16.5 млн. лв. Голяма част от тях е изпълнена и още се работи по други от тях. До края на годината се очаква да бъдат възложени обекти, така че да се използва напълно сумата, предвидена в бюджета. През миналата година финансовият ресурс беше използван на 100% и предполагам, че и през тази година ще постигнем същия резултат.

– Какъв е ефектът от разширяването на обхвата на зелената зона в София?

– За живущите в тези зони мисля, че разширяването има положителен ефект, защото се намалява натоварването на паркирали автомобили по време на работните дни. Така че хората го възприемат положително. Освен това се дава възможност на местните хора да ползват карта за паркиране в зоната, в която живеят, на доста добра цена. Средствата, събирани от тези зони се инвестират обратно и то не само в знаци и колчета, а и за улична инфраструктура, места за паркиране.

– Къде ще бъдат инвестирани приходите от Зелената зона? Ще отидат ли за самите квартали, в които има зона?

– Има договор между Столична община и Центъра за градска мобилност (ЦГМ), по силата на който приходите постъпват в ЦГМ. Те се ползват за няколко цели. Както казах, едната е свързана конкретно с районите – развитие на зоната от гледна точка на знаци, колчета, маркировка, ремонти на тротоари. Друга част от средствата отиват за финансиране на транспортната услуга в града. Това, което беше въведено наскоро, е възможността за ремонти на тротоари. Така хората ще могат да видят, че част от парите от техните зони отиват за съответния квартал. Засега не е обсъждано да се правят ремонти на улици, за да не се получи дублиране на усилията, които прави общината централно.

 – Ще увеличавате ли обхвата на Зелената зона?

– Това зависи от Столичния общинския съвет. По предложение на районните кметове се правят тези зони. Не мога да кажа в момента дали това се обсъжда някъде, но не мисля, че тази година може да очакваме разширение на зелената зона.