„Дебелянов и ангелите“ спечели „Аскеер“ за най-добър спектакъл, Радина Кърджилова за актриса

1
156
Добави коментар

За пръв път в историята на наградите „Аскеер“, номинираните артисти пристигнаха на червения килим пред Театъра на Армията с военна техника и бяха посрещнати под звуците на гвардейски оркестър.

Празничната вечер бе открита с химна на българската просвета „Върви, народе, възродени!“ в изпълнение на детския хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова, в което се включи и цялата публика.

Наградата за цялостен принос към театралното изкуство получи актьорът Иван Налбантов, който заяви: „Никога досега до днешния ден не съм бил обект на такова засилено внимание“, след което си припомни различни епизоди от професионалния си път – включилно това как за първи път е стъпил на сцената на този театър, и връчи отличието за изгравяща звезда на Ненчо Кънев, който играе Гаврюшка в спектакъла „Картоиграчи“ на плевенския драматичен театър. „Ние залязваме, други изгряват“, самоиронизира се той

Всеки от номинираните беше провокиран (във видео) да сложи каската на войничето и да изтегли провокативен въпрос. Цялата церемония беше изключително семпла като декор, но много емоционална. А актьорите от Театъра на армията наистина от сърце вдигнаха градуса на празника.

Представлението на пловдивския драматичен театър „Дебелянов и ангелите“ бе големият победител на наградите на най-старите театрални отличия в България „Аскеер“, които бяха връчени за 29-и път на церемония в Театъра на българската армия.

„Дебелянов и ангелите“ бе отличен като най-добър спектакъл и донесе още награди на автора Александър Секулов за съвременна българска драматургия, на режисьора Диана Добрева, както и на Мира Каланова за костюмография.

За главна мъжка роля бе отличен Валентин Ганев за образа на Лаймън Фелт в „Спускане от връх Морган“,

а за женска – Радина Кърджилова за ролята й на Сара в „Любовникът“ – и двете в афиша на Народен театър „Иван Вазов“.

“Не броя вече аскерите“, пошегува се директорът на трупата Мариус Донкин, видимо доволен от успеха на своите актьори и постановките на сцената на Народния.

Ето и наградени в отделните категории:

Сценография – Мира Каланова за „Дебелянов и ангелите“ (ДТ „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив) и „Бащата“ (Народен театър „Иван Вазов“)

Костюмография – Свила Величкова за „Драконът“ (ТМПЦ-Варна), „Коя гад изяде кашкавала“ (ДТ „Сава Огнянов“ – Русе) и „Наблюдателите“ (Народен театър „Иван Вазов“)

Театрална музика – Калин Николов за „Драконът“ (ТМПЦ-Варна), „Коя гад изяде кашкавала“ (ДТ „Сава Огнянов“ – Русе) и „Наблюдателите“ (Народен театър „Иван Вазов“)

Поддържаща женска роля – Ирини Жамбонас за ролята ѝ на Елизе в „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ (Малък градски театър „Зад канала“)

Поддържаща мъжка роля – Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в „Килър Джо“ ща мъжка роля(Малък градски театър „Зад канала“)

Водеща женска роля – Радина Кърджилова за ролята ѝ на Сара в „Любовникът“ (Народен театър „Иван Вазов“)

Водеща мъжка роля – Валентин Ганев за ролята му на Лаймън Фелт в „Спускане от връх Морган“ (Народен театър „Иван Вазов“)

Режисура – Диана Добрева за „Бащата“ (Народен театър „Иван Вазов“) и „Дебелянов и ангелите“ (ДТ „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив)

Най-добър спектакъл – „Дебелянов и ангелите“ – ДТ „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, реж. Диана Добрева

Изгряваща звезда – Ненчо Кънев за ролята на Гаврюшка в „Картоиграчи“ (ДТ „Иван Радоев“ – Плевен)

Връчването на театралната награда „Аскеер“ завърши с песента „Тече, всичко тече времето няма бряг и ни влече… Няма как…“ Така бе отдадена почит на артистите, които ни напуснаха през годината, между които и Иван Ласкин.